Profielwerkstuk bij het waterschap
Leerlingen die geïnteresseerd zijn in actuele vraagstukken in waterbeheer, zijn bij Waterschap Vallei en Veluwe aan het goede adres. Het waterschap heeft verschillende leuke onderwerpen waar leerlingen uit kunnen kiezen voor het maken van hun profielwerkstuk.
Veilig, voldoende en schoon water
Het waterschap heeft kant en klare onderzoeksopdrachten voor leerlingen. Deze onderwerpen worden begeleid door een expert binnen het waterschap. Een werknemer die dagelijks met dit onderwerp te maken heeft. We hebben onderwerpen op het gebied van veiligheid, voldoende water en schoon water.
Let op: elk schooljaar begeleidt de expert één groepje met leerlingen. Informatie opvragen over de opdracht of je interesse kenbaar maken, betekent dus niet automatisch dat je door deze expert wordt begeleid. Vol is vol!
Thema Veilig - Een veilige dijk, hoe doe je dat?
De zeespiegel stijgt en rivierafvoeren worden hoger. Nederland moet hiertegen beschermd worden met behulp van dijken, duinen en grote waterkeringen, zoals de Deltawerken. Maar hoe worden deze dijken ontworpen? Zijn de dijken sterk genoeg om de kracht van het water te
weerstaan en hoe hoog moeten ze zijn? Wat is de relatie van de hoogte en sterkte van de dijk met het beschermingsniveau dat we hanteren? En hoe duur is elke 10 cm hoger eigenlijk? Wanneer is een collectieve investering van de overheid in de dijken economisch uit te leggen en waar ligt de grens? Hoeveel jaar wordt vooruitgekeken?
Ontwerp een dijk die zo goed is dat zelfs de hoogste waterafvoer van de Nederrijn uit Duitsland zonder gevaar van overstroming geen enkel probleem is.
Thema Veilig - Een doorwortelde dijk
Waterschappen zijn verplicht om waterkeringen (dijken) te toetsen op veiligheid. Uit deze toets blijkt of de dijk een extreme waterstand kan weerstaan (of de waterkering het maatgevende hoogwater kan keren). Op een aantal onderwerpen wordt streng gecontroleerd: overloop (gebrek aan hoogte van de dijk), stabiliteit(sterkte) en mate van weerstand van een dijk tegen stroom- en golfbelasting. Tijdens de afgelopen toetsing van de waterkeringen bleek dat de erosiebestendigheid van de grasmat op dijken op een aantal plaatsen onvoldoende was. Met name de doorworteling is onvoldoende. Tijdens de volgende toetsing moet deze wel voldoende zijn. Aan jou de vraag om de maatregelen en de kosten in beeld te brengen die nodig zijn om dit te bereiken.
Bij deze opdracht spelen meerdere aandachtsvelden een rol, te weten: ecologie, onderhoud en waterkeringen. Interactie, samenwerking en overleg tussen deze aandachtsvelden is een groot deel van de opdracht.
Thema Schoon oppervlaktewater - De ene sloot is de andere niet
Waterdieren en planten maken deel uit van een groter geheel. Veel larven van landdieren leven alleen in het water, veel waterdieren zijn voedsel voor andere dieren. Gezonde watergangen waar deze beestjes en larven kunnen leven, zijn erg belangrijk voor gezonde en diverse natuur in het algemeen. Waterschap Vallei en Veluwe houdt de kwaliteit van het water in de gaten. Help ons om de kwaliteit van
verschillende watergangen in kaart te brengen aan de hand van de beestjes die er in leven.
In deze opdracht wordt de waterkwaliteit van het oppervlaktewater onderzocht en doe je aanbevelingen voor de beste biodiversiteit.
Thema Schoon oppervlaktewater - Verwijvende vissen en watervlooien met hoofdpijn
Rioolwaterzuiveringen zijn erg goed in het zuiveren van rioolwater. Zij doen dat efficiënt en doelmatig. Vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW (Kaderrichtlijn Water)) komen er echter scherpere en ook nieuwe eisen ten aanzien van de toelaatbare emissie naar oppervlaktewater. Een van de ‘toekomstige eisen’ heeft betrekking tot hormoonverstorende stoffen zoals chemicaliën en medicijnresten. Deze stoffen hebben invloed op de ontwikkeling van onder andere vissen (de eierleggende mannetjes en de drieogigen). Om op de toekomstige eisen voorbereid te zijn, loopt er nu een onderzoek naar de aanwezigheid van deze hormoonverstorende stoffen in het rioolwater van verpleegtehuizen. Waterschap Vallei en Veluwe voorziet dat er aanvullende eisen zullen komen ten aanzien van de lozing van hormoonverstorende stoffen. Er zal een keuze gemaakt moeten worden tussen bron en end-of-pipe behandeling. Wat is verstandig?
Thema Rioolwater zuiveren - Rioolwater zuiveren via een laboratorium opstelling
Rioolwaterzuiveringen zijn erg goed in het zuiveren van rioolwater. Dit water wordt zo schoon dat het op het oppervlaktewater geloosd mag worden. Er zijn jaren overheen gegaan om te komen tot zo’n goed schoonmaaksysteem en ook nu worden jaarlijks innovaties gedaan die het effluent (het schone water) nog schoner maken. Rioolwaterzuiveringen zijn vaak erg groot vanwege de hoeveelheid water die gezuiverd moet worden. Maar is het ook mogelijk om een waterzuivering op laboratoriumschaal na te bootsen? En hoe doe je dit dan? Welke chemische reactie vindt er plaats en welke parameters zijn van belang om de proef te laten slagen?
Bedenk een innovatieve waterzuivering en maak deze op laboratoriumschaal.
Thema Rioolwater zuiveren - Een goedkopere slibstream
Waterschap Vallei en Veluwe zuivert al het rioolwater dat afkomstig is uit de regio’s Gelderse vallei, Eemland en de Veluwe. Dit zuiveringsproces levert een restproduct op: slib. Dit slib bestaat uit fijne deeltjes grond waarin verschillende vervuilingen opgesloten zitten. Het afvoeren van slib kost veel geld.
Aan jou de uitdaging om uit te zoeken hoe het proces van de
zuiveringsinstallatie (rwzi (rioolwaterzuiveringsinstallatie)) zo geoptimaliseerd kan worden dat
de kosten gereduceerd worden. Dit betekent dat je onderzoek
doet naar:
- De verschillende stappen van slibverwerking.
- De voor- en nadelen van de verschillende systemen om slib te verwerken.
- Wat doe je met het slib wat ontstaat.
- De voor- en nadelen van de verschillende soorten polymeer.
Dan geef je advies hoe het waterschap de kosten van slibverwerking het beste terug kan brengen.
Aanmelden
Aanmelden kan via educatie@vallei-veluwe.nl. Hier kan je ook terecht voor vragen over andere onderwerpen of mogelijkheden.