Bodem
De bodem is belangrijk. Bijvoorbeeld voor ons ecosysteem, waarin alles verband houdt met elkaar. Water en bodem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, het is dus logisch om de wens voor een gezonde bodem op te nemen in de jeugdbestuursagenda. Het jeugdbestuur benadert dit thema eerst vanuit macroperspectief. Zo symboliseert de egel de gezondheid van de bodem. Waar de egel is, is veel blad. Veel blad zorgt voor veel voedingsstoffen voor de bodem, wat leidt tot een hoge biodiversiteit. Een voedingsrijke bodem zorgt bovendien voor een goede sponswerking. Met een goede bodem sla je dus twee vliegen in één klap: het ecosysteem wordt verbeterd én wateroverlast en hittestress door het veranderende klimaat worden aangepakt. Dit alles voor de gezondheid van de aarde. En de gezondheid van de egel natuurlijk. Met het doel van de staat van tuinen en gemeentegronden en waterschapsgronden verbeteren zodat de egel floreert.
Onze doelgroep is gemeenteraad, waterschappers en volwassen inwoners met tuin (de gemeenteraad kan ook helpen in de communicatie)
Vergroenen omgeving
Een groenere leefomgeving vangt de gevolgen van klimaatveranderingen beter op. Zo zorgt één dikke boom voor evenveel verkoeling als tien airco’s. Door meer groen blijft de omgevingstemperatuur bovendien lager blijft dan wanneer er steen ligt, zoals tegels en asfalt. Hittestress in met name steden is dus getackeld wanneer de omgeving groen genoeg is. Een groene omgeving zorgt ook dat water in de bodem kan trekken. Dus hup, gras erin en tegels eruit. Het is de manier om het teveel aan water in de stad weg te kunnen laten vloeien in de bodem. Zo veroorzaakt water zo min mogelijk overlast boven de grond veroorzaakt en krijgt het de kans om het grondwatersysteem aan te vullen. Reden te meer om zoveel mogelijk groen in de stad te stimuleren. Denk aan braakliggende (gemeente)terreinen, maar ook aan het vergroenen van schoolpleinen.