Beheer kades en dijken
De dijken en kades in ons gebied moeten worden onderhouden (beheer). Tijdens dat beheer zorgen we er onder andere voor dat het gras wordt gemaaid en schades worden opgelost.
Inspecties
Twee keer per jaar worden onze dijken geïnspecteerd. Aan het einde en aan het begin van het hoogwaterseizoen. In het begin van het jaar doen onze dijkbeheerders dit samen met onze handhavers. Hierbij wordt vooral gekeken naar hoe de dijk het hoogwaterseizoen heeft doorstaan. In het najaar gaan onze dijkbeheerders met beleidsmedewerkers naar buiten om de dijk vooraf aan het hoogwaterseizoen te inspecteren.
Tijdens de inspecties letten we op schades aan de dijk, zoals spoorvorming in het gras door auto’s, graverij door dieren of mensen, maar ook of er overtredingen zijn van de waterschapsverordening.
Graverij
Onze dijken zijn een ecologische verbindingszone in het landschap. Daardoor trekken onze dijken ook veel dieren aan. Veel van deze dieren zijn geen probleem voor de dijk. Sommige dieren kunnen een waterveiligheidsrisico vormen.
Langs de IJssel, Nederrijn en randmeren vestigen zich steeds meer bevers. De bevers maken burchten en graven daarbij soms gangen in de dijk. Onze beheerders weten waar de risicovolle locaties zijn waar bevers zich langs onze dijken bevinden. Tijdens hoogwater houden we, samen met onze muskusratbestrijders, de bevers goed in de gaten.
Ook als het geen hoogwater is zijn bevers een risico voor de kades en dijken. In september 2023 is een kade tussen de Grift en het Apeldoorns Kanaal doorgebroken na graafschade door een bever. Het fietspad dat op de kade ligt was weggeslagen en water liep uit het Apeldoorns Kanaal via de Grift weg. Met een noodreparatie is de kade tussen het Apeldoorns Kanaal en de Grift waterdicht gemaakt.
Naast bevers zitten er dassenburchten in één van onze dijken. De das heeft zich gevestigd nadat een damwand in de dijk is aangebracht. Door deze damwand is het risico van de das voor de waterveiligheid minder.
Ook vormen muskusratten, muizen, konijnen en honden een risico voor de dijk.
Plaagsoorten
Op onze dijken willen we het liefst een kruidenrijke grasmat zien. Helaas is dat niet altijd haalbaar. Soms zijn plaagsoorten op de dijk aanwezig. Dit zijn planten die niet goed zijn voor de slijtvastheid (erosiebestendigheid) van de dijk. Een van deze plaagsoorten is de ridderzuring. Door zijn rozetvormige bladeren ontstaan kale plekken op de dijk. Dit zijn punten waarop water zijn grip krijgt en zorgt schade aan de bovenlaag van de dijk.
Een beperkte hoeveelheid van een plaagsoort op een dijk is niet direct een probleem. Het wordt een probleem wanneer de plaagsoorten de overhand nemen. Om te kijken welke maatregelen het beste werken zijn we een proef gestart op de Eemdijk. Hier is ridderzuring aanwezig. Door een aantal manieren van beheer op de proefvakken uit te testen, krijgen we beter inzicht in hoe de ridderzuring verminderd kan worden op onze dijken.
Vergunning en handhaving
Voor onze dijken en sloten hebben we wet- en regelgeving. Om te voorkomen dat zonder vergunning werkzaamheden plaatsvinden aan onze dijken, ziet de afdeling Handhaving hierop toe. Tijdens de inspecties van de dijken worden soms zaken gevonden die niet volgens vergunning zijn uitgevoerd of waar helemaal geen vergunning voor is afgegeven. Hierop worden onze handhavers ingeschakeld. Zij zorgen ervoor dat dit volgens de voorschriften uit de vergunning/wet wordt opgelost.