Gravers in de dijk
In ons gebied beschermen de dijken ons tegen het water uit de IJssel, de Nederrijn en de randmeren. Gaten in een dijk zorgen voor een minder stabiele dijk. Water dringt sneller de dijk in, waardoor de stabiliteit verlaagd. Bij een gat in de dijk is de grasmat beschadigd. Hierdoor heeft het water meer grip op de ondergrond van de dijk en treedt sneller erosie op. Gaten kunnen ontstaan door het graafwerk van dieren. Denk aan honden, die weleens een kuil graven. Maar vooral aan dieren die hun hol of burcht bouwen in de dijk.
Gravers in ons gebied
In het gebied van Vallei en Veluwe hebben we, naast muizen, mollen, konijnen en vossen, te maken met muskusratten, bevers, dassen en de Amerikaanse rivierkreeft. Honden graven weleens in een dijk, omdat ze kleine gravers, zoals muizen, mollen en konijnen, in hun hol ruiken. Graafwerk door honden willen we graag voorkomen. Wij attenderen hondeneigenaren daarop.
Muizen, mollen, konijnen, vossen en de Amerikaanse rivierkreeft (exoot) mogen worden verjaagd/bestreden, wanneer ze een hol in een dijk hebben gemaakt of een oever aantasten. Muskusratten (exoot) worden actief bestreden. Bij de beschermde bevers en dassen ligt dat anders.
Muskusratten
Muskusratten (en beverratten) zijn exoten. Zij zijn een grote bedreiging voor de stabiliteit van dijken en oevers. Daarom is landelijk afgesproken dat deze dieren actief worden bestreden. Zie ook: Muskus- en beverrattenbeheer - Unie van Waterschappen.
Voor de bestrijding van de populatie binnen ons waterschap is samenwerking gezocht met drie andere waterschappen en wordt de muskusrat actief beheerd en teruggedrongen tot de landsgrenzen: Muskusrattenbeheer | Waterschap Rivierenland.
Bevers
De bever bouwt zijn burcht langs de waterkant in de wal. De entree van de burcht ligt onder water. Door in het water een dam te bouwen, blijft deze entree onder water. Bouwt de bever zijn burcht in een dijk? Dan zijn de brede gangen en de kamers van de burcht een bedreiging voor de stabiliteit van de dijk. Door het bouwen van dammen houdt de bever bovendien het waterpeil in het achterland kunstmatig hoog. Dat is soms een mooie bijkomstigheid voor de variatie aan planten en dieren in een gebied. Soms is het ook niet wenselijk, bijvoorbeeld wanneer een akkerland daardoor een drassige bodem houdt. Graaf- en bouwwerkzaamheden van de bever kunnen leiden tot schade en risico’s. Zorgt de bever voor overlast of een verhoogd risico? Dan moet er op zorgvuldige wijze wat gebeuren om de situatie te verbeteren. Het waterschap maakt dan gebruik van het beverprotocol (pdf, 3.3 MB). Meer over de bever: Bevers - Unie van Waterschappen
Dassen
Net als de bever bouwt de das een ondergrondse burcht met brede, lange gangen en kamers. De das bouwt de burcht graag in een verhoging in het landschap; vrij van grondwater en regenwater. De ingangen zijn beschermd door bossen of struikgewas. Wanneer de burcht in een dijk wordt gebouwd, vormt dat een risico voor de stabiliteit van de dijk. Zorgt de das voor overlast of een verhoogd risico? Dan moet er op zorgvuldige wijze wat gebeuren om de situatie te verbeteren.
Net als bevers vallen dassen onder de Wet Natuurbescherming. De Brochure Soortenbescherming bij ruimtelijke ingrepen bevat een toelichting hierop.
(Fotograaf: Ilse Ruttens-Van de Velde)
Bevoegd gezag
De bever en de das hebben een beschermde status. Dat betekent dat wij ons moeten houden aan de Wet Natuurbescherming. Zodra we hiervan af willen wijken (bijvoorbeeld wanneer hun burcht een gevaar vormt voor de veiligheid) , moeten wij een ontheffing aanvragen. De provincie is daarbij het bevoegde gezag.
In de praktijk
- Muskusratten- en beverrattenvangst 2023
- Gravende bever zorgt voor kadedoorbraak in Epe
- Vijver stikt weer van de Amerikaanse rivierkreeften dus worden ze gevangen en hier kun je ze opeten
- Lekkage via dassenburcht bij Klaarbeek
- Preventieve maatregel voor weren bevers
- Beverburcht in kade tussen de Grift en het Apeldoorns kanaal
Heb je vragen over dit project? Neem contact op met ons:
Maurits van Berkel
beleidsmedewerker watersysteem/-kering
mvanberkel@vallei-veluwe.nl
Carina Otte
beleidsmedewerker watersystemen/-keringen
cotte@vallei-veluwe.nl