Waarom en hoe een vetafscheider gebruiken
Afvalwater gaat via een rioolsysteem naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het waterschap. Vetten en oliën - zoals frituurvet, olijfolie en kokosolie - in dat afvalwater leiden tot hogere zuiveringskosten en veroorzaken verstoppingen in het riool en schade aan pompen in het riool en op de rioolwaterzuiveringen. Dat komt doordat de vetten niet in het water opgelost zijn en zich afzetten op de wand van de riolering en in de pompen. Ook bij kleine hoeveelheden groeit die afzetting, met verstoppingen en schade tot gevolg.
Bedrijven die afvalwater lozen met vetten, dienen dat daarom via een zogenaamde vetafscheider te doen. Dat zijn bijvoorbeeld vis- en vleesverwerkende bedrijven, bakkerijen en horecabedrijven.
Reinigingsfrequentie van een vetafscheider
Vetafscheiders houden stoffen vast die niet geloosd mogen worden. Dat zijn opdrijvende stoffen (zoals vetten en oliën) en bezinkbare stoffen (zoals zand en klei). De vetafscheider moet regelmatig geleegd en schoongemaakt worden om goed te werken. Hoe vaak, dat is afhankelijk van de vervuiling van het afvalwater en de doorstroomcapaciteit van de vetafscheider.
Vetafscheiders zijn er in verschillende uitvoeringen en afmetingen. Een leverancier geeft voor ieder type vetafscheider aan hoeveel vet het kan vasthouden. Dit geldt ook voor de hoeveelheid bezinkbaar materiaal, ook wel aangeduid als slib. Deze gegevens zijn terug te vinden in de product specificatie of het typeplaatje van de vetafscheider. Als vuistregel geldt dat de vetafscheider geleegd moet worden als de opdrijvende laag (olie/vet) 16 cm dik is.
Als blijkt dat uw vetafscheider niet voldoende vet vasthoudt, dient de reinigingsfrequentie te worden verhoogd. Als een vetafscheider niet voldoende vet vasthoudt omdat deze een te kleine doorstroomcapaciteit heeft, dan is het verhogen van de reinigingsfrequentie geen optie. De oplossing is dan het vervangen van de vetafscheider.
Vet in afvalwater leidt tot
schade in het rioolsysteem
Belangrijk om te onthouden
Naast het regelmatig reinigen van een vetafscheider is het van belang dat een vetafscheider goed wordt gebruikt. Voor de gebruiker van een vetafscheider is het nuttig om van de volgende punten op
de hoogte te zijn:
- doorstroomcapaciteit van een vetafscheider;
- gebruik van schoonmaakmiddelen;
- temperatuur van het schoonmaakwater;
- vullen van een vetafscheider na het leeg- en schoonmaken.
De punten worden hier onder nader toegelicht en zijn behulpzaam bij het beoordelen of een vetafscheider goed kan functioneren.
Vetafscheider regelmatig
laten reinigen
Gebruik van schoonmaakmiddelen
Zeep in combinatie met warm water maken het reinigen van vette oppervlakken zoals serviesgoed, vloeren, werktafels en ketels mogelijk. Ook dit afvalwater moet via de vetafscheider geloosd worden. Sommige zepen hebben echter de eigenschap het vet lange tijd in oplossing te houden. Hierdoor wordt het niet opgevangen in de vetafscheider en zal het in de riolering opdrijven en afzetten.
Uw leverancier van zeep kan u vertellen wat de werking van het schoonmaakmiddel is en of u het in combinatie met een vetafscheider kunt gebruiken. Neem geen onnodig risico en laat de prijs voor de aanschaf van een schoonmaakmiddel niet doorslaggevend zijn!
Uiteraard mogen geen middelen (zoals zepen, oplosmiddelen, enzymen etc (etcetera).) rechtstreeks in de vetafscheider worden gebracht. Dit zou de goede werking van de vetafscheider verstoren.
Gebruik schoonmaakmiddelen
afstemmen op vetafscheider
Doorstroomcapaciteit van een vetafscheider
De doorstroomcapaciteit geeft aan hoeveel liter afvalwater de vetafscheider per seconde kan verwerken (afgekort als l/s). Indien een
nieuwe vetafscheider wordt geplaatst dient de doorstoomcapaciteit te worden afgestemd op de hoeveelheid afvalwater die het moet verwerken. Het is zinvol om rekening te houden met een eventuele uitbreiding van het bedrijf, zodat bij de toename van de hoeveelheid afvalwater de vetafscheider niet vervangen hoeft te worden. De praktijk leert dat vetafscheiders een lange levensduur hebben en ook dat in de loop der tijd afvalwatersituaties wijzigen.
Het is belangrijk dat u weet of de doorstroomcapaciteit van uw vetafscheider afgestemd is op uw afvalwaterlozing. Anders bestaat het
risico dat de vetafscheider het vet niet voldoende kan vasthouden. Het gevolg hiervan is dat het vet in de riolering terechtkomt en dat uw bedrijf met schoonmaakkosten van dat riool wordt geconfronteerd.
Als u geen gegevens heeft over uw vetafscheider of twijfelt aan de doorstroomcapaciteit, laat de situatie dan beoordelen. Dat kan door een leverancier van vetafscheiders of een installatiebedrijf dat vetafscheiders levert en plaatst.
Doorstroomcapaciteit vetafscheider
afstemmen op hoeveelheid afvalwater
Temperatuur van het schoonmaakwater
Warm water houdt vet vast, waardoor het vet niet wordt afgevangen door de vetafscheider. Om deze reden is het wenselijk niet met te
hoge temperatuur schoon te maken. Indien u toch langdurig schoonmaakt met temperaturen boven de 60O graden, hou daar dan rekening mee bij de aanschaf van een vetafscheider. Het plaatsen van een afvalwaterbuffer is dan bijvoorbeeld een optie. In de waterbuffer kan vast afval bezinken en water afkoelen voordat het de vetafscheider doorstoomt. Mogelijk kan ook warmte worden teruggewonnen voor hergebruik in uw bedrijf.
Temperatuur schoonmaakwater
afstemmen op vetafscheider
Vullen van een vetafscheider na het leeg- en schoonmaken
De vetafscheider moet gevuld zijn met water om goed te functioneren. Tijdens reinigingswerkzaamheden wordt de vetafscheider doorgaans volledig geleegd. Hierdoor is het mogelijk de wanden/keerschotten te reinigen en de afscheider op eventuele gebreken te controleren. Na reiniging moet u de vetafscheider weer vullen met schoon water.
Bij een kleine vetafscheider met een totale inhoud van 500-600 liter dient een waterkraan met een opbrengst van circa 10 liter/minuut
tenminste 1 uur open te staan. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker dat een vetafscheider na het reinigen wordt gevuld.
Vetafscheider na reiniging
vullen met schoon water
leeg- en schoonmaken vet- en bezinkselafscheider
Voor aanvullende informatie kan je contact opnemen
met medewerkers van het team Handhaving
servicedesk@vallei-veluwe.nl.