Veelgestelde vragen
Je blijft vanaf 2017 verantwoordelijk voor het slootonderhoud. Maar voor C-watergangen vinden vanaf 2017 geen controles tijdens de najaarsschouw meer plaats.
Ja, dat kan op de gedetailleerde schouwkaart op onze website. Deze digitale schouwkaart wordt elk najaar geactualiseerd.
De locatie van de overtreding op het perceel staat op een kaartje dat aan de schouwbrief is toegevoegd. Als het je niet duidelijk is, wil je dan contact opnemen met: schouw@vallei-veluwe.nl.
Je sloot moet vóór 1 november schoongemaakt zijn. Waterschap Vallei en Veluwe controleert vanaf de eerste werkdag in november of de B-sloten voldoende schoon zijn.
- Onvoldoende schoon (inclusief duikers): zowel bodem als talud (het schuine vlak langs het water) is niet of onvoldoende schoongemaakt inclusief duiker(s), hoek(en) en/of brug(gen).
- Talud onvoldoende schoon: het talud van de sloot is niet of onvoldoende schoongemaakt inclusief duiker(s), hoek(en) en bruggen.
- Bodem onvoldoende schoon: de bodem van de sloot is niet of onvoldoende schoon gemaakt inclusief duiker(s), hoek(en) en bruggen.
- Duiker/brug/hoek onvoldoende schoon: bij de duiker(s), brug(gen) of in hoeken is de sloot niet of onvoldoende schoongemaakt.
- Bij bomen/struiken onvoldoende schoon en/of in hangend hout: het niet goed snoeien van struiken of bomen en/of verwijderen van in de sloot hangend hout.
- Obstakel(s) of overige stremmingen: stremmingen in sloot, een obstakel, (drijvend) vuil of andere stremmingen zoals een ingezakt talud dat de afvoer van slootwater belemmert.
Het is mogelijk dat u een brief heeft ontvangen, omdat …
- … de sloot te vroeg is schoongemaakt en er sprake is van hergroei. Je wordt verzocht dit te melden aan het schouwteam. Bij teveel hergroei verzoeken wij de sloot nog een keer schoon te maken.
- … de sloot is schoongemaakt tussen de schouwdatum en het verzenden van de brief. In dat geval hoef je geen actie te ondernemen. Tijdens de herschouw controleren we de sloot opnieuw.
- … je denkt dat de sloot goed schoon is, maar tijdens de najaarsschouw bleek dat de werkzaamheden toch onvoldoende zijn uitgevoerd.
- … er een verkeerd perceel in de brief is vermeld. Wil je hierover contact opnemen met: schouw@vallei-veluwe.nl.
- ... kadastrale gegevens niet altijd actueel zijn. Mogelijk is hierdoor een verkeerd adres gebruikt. Wil je hierover contact opnemen met: schouw@vallei-veluwe.nl.
Als blijkt dat de sloot na 1 november niet schoon is, dan ontvang je een waarschuwingsbrief en aankondiging van bestuursdwang. Blijkt na de herschouw (eind november) dat het onderhoud nog niet voldoende is gedaan, dan volgt een boete en een laatste kans om de sloot schoon te maken. Is de sloot dan nog steeds niet schoon, dan maakt het waterschap de sloot zelf schoon op jouw kosten. Daar bovenop komen de voorbereidingskosten. Voorkom problemen en zorg dat de sloot zo snel mogelijk op orde is. De uitgeschreven procedure kan je vinden op de website.
De najaarsschouw vindt elk jaar in november plaats. Tijdens de najaarsschouw wordt gecontroleerd of de sloten met een B-status schoon zijn gemaakt. Daarbij wordt gelet of:
- de oevers en waterplanten zijn gemaaid;
- planten en (drijvend) vuil uit watergangen en van de taluds zijn verwijderd;
- in het water hangend hout is verwijderd;
- de in- en uitstroom van duikers of bruggen vrij is van planten, (drijvend) vuil en bagger. De snoeischouw is de jaarlijkse controle of watergangen en dijken voldoende toegankelijk zijn voor onderhoud door het waterschap. De onderhoudspaden of zones langs watergangen en dijken die het waterschap zelf onderhoudt, moeten vrij zijn van beplanting en takken.
- De diepteschouw is een vijfjaarlijkse schouw in de polders van Eemland en Arkemheen. Tijdens deze schouw controleren we de diepte van sloten en of de waterdoorgangen (duikers) vrij zijn van obstakels, vuil en waterplanten.
Als de gemeente te laat is met het schoonmaken van de bermsloot, dan ontvangen de eigenaren van beide aangrenzende percelen, zowel de gemeente als jij, een brief. Dat geldt ook als bij de controle blijkt dat de sloot niet goed schoon is gemaakt. Beide eigenaren zijn verantwoordelijk voor de halve breedte van de sloot. Advies: neem contact op met uw gemeente en probeer het onderhoud onderling tijdig te regelen.
Het waterschap kan geen rekening houden met onderlinge afspraken. Alle eigenaren van een perceel grenzend aan een schouwsloot zijn verantwoordelijk en dus aansprakelijk voor het onderhoud.
De onderhoudsplicht berust in de meeste gevallen bij de eigenaren van de aanliggende gronden. Afspraken met derden (onder wie huurders of pachters) over de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden bevrijden de eigenaren niet van de onderhoudsplicht. Dit betekent dat het waterschap de aanmaning altijd naar de eigenaar stuurt.
Wil je contact opnemen met schouw@vallei-veluwe.nl om dit te melden. Het waterschap zoekt uit waarom de brief naar je is verstuurd en wie de juiste eigenaar van het perceel is.
Als de overdracht en het passeren van de koopakte in het kadaster na 1 november hebben plaatsgevonden, dan ben je nog verantwoordelijk voor het schoonmaken van de sloot.
Als de overdracht en het passeren van de koopakte in het kadaster vóór 1 november hebben plaatsgevonden, dan is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor het schonen van de sloot.
Wil je contact opnemen met schouw@vallei-veluwe.nl met vermelding van, indien bekend, naam en adres van de nieuwe eigenaar en de datum van overdracht. Het waterschap neemt dan contact op met de nieuwe eigenaar.
Bij overlijden van een persoon kunnen erfgenamen via de notaris een verklaring van erfrecht indienen bij het kadaster. Een verklaring van erfrecht bevat de gevolgen van het overlijden voor de eigendommen. Als de erfgenamen en de notaris geen verklaring van erfrecht indienen, blijft een overleden persoon bij het kadaster als eigenaar geregistreerd. Het kadaster kan alleen wijzigingen in de kadastrale registratie aanbrengen als een notaris daarvoor een akte indient.
Het waterschap benadert voor het onderhoud van sloten altijd de aangrenzende eigenaar. Dit is niet altijd de gebruiker. Ook als je je grond verpacht benadert het waterschap tóch de eigenaar. De brief is voor de gebruiker/pachter wel belangrijke informatie. Daarom vragen wij je om je eventuele gebruiker/pachter zelf op de hoogte te brengen van de brief.
Voor vragen kunt u contact opnemen met het waterschap, bij voorkeur per e-mail: schouw@vallei-veluwe.nl.
Ja, dat kan als je perceel, waaraan de sloot ligt, te nat is om je eenjarig gewas te oogsten. Je kan bij het schouwteam om uitstel van twee weken vragen. Het schouwteam bekijkt of er in jouw geval uitstel verleend kan worden. Na de herschouw ontvang je een brief waarin staat of uitstel is verleend.
Als je niet in staat bent om het onderhoud zelf te doen, dan kan je contact opnemen met een loonwerker. Ook kunt je bij je buren informeren hoe zij het onderhoud (laten) uitvoeren.
Ja, de eigenaar is altijd verantwoordelijk. Dit is zo geregeld in de Onderhoudsverordening en de Onderhoudslegger van het waterschap. Wij gebruiken gegevens van het kadaster om de rechtmatige eigenaar te vinden. Als uit deze gegevens blijkt dat je eigenaar bent van een bepaald perceel, dan ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de sloot.
Het nummer van het kadastrale perceel eindigt op een D met 4 getallen. Dit betekent dat je eigenaar bent van een gedeelte van het vermelde kadastrale perceel. Bij het waterschap is niet bekend welk deel je in bezit hebt. Alle eigenaren die in het bezit zijn van een gedeelte van een kadastraal perceel krijgen een brief voor de schouw. Heb je een deelperceel, neem dan contact op met: schouw@vallei-veluwe.nl.
Natuurlijke personen
- als het BSN-nummer bekend is bij het kadaster: gemeentelijke basis administratie;
- als het BSN-nummer niet bekend is: adres volgens Kadaster.
Bedrijven
- als bij de Kamer van Koophandel het nummer bekend is: via Kamer van Koophandel;
- als bij de Kamer van Koophandel het nummer onbekend is: via Kadaster.
Kortom: via de gemeente of de Kamer van Koophandel en als we ze niet kunnen matchen via het Kadaster.