Veelgestelde vragenen antwoorden over diepteschouw
Bagger is de afzetting van afgestorven planten en de op de waterbodem neergedwarrelde deeltjes uit het water in je sloot. Deze afzetting hoopt zich na een tijdje op tot een laag bagger, een soort slappe drab die boven op de vaste waterbodem ligt.
Deze laag wordt ook wel eens sediment genoemd. Als er teveel van ligt dan kan het water niet meer goed doorstromen, wordt je water troebel door opwerveling van de bagger dan kan er zuurstofloosheid in het water ontstaan.
Te veel bagger is dus niet goed voor de doorstroming en voor de planten en dieren in het water. In sommige gebieden ontstaat bagger omdat, de veengrond in de bodem van de watergang naar bovenkomt. Ook kan het vee in de wei de oevers vertrappen en vormt de grond een baggerlaag in de sloot.
Er zijn drie mogelijke redenen dat je een brief hebt gekregen:
- de sloot is schoongemaakt tussen de schouwdatum en het verzenden van de brief. Je hoeft niks te doen en kunt rustig de herschouw afwachten;
- Je denkt dat je sloot goed schoon is, maar tijdens de diepteschouw is gebleken dat de werkzaamheden niet voldoende, of juist, zijn uitgevoerd;
- er is een verkeerd perceel aangeschreven. Kadastrale gegevens zijn niet altijd actueel. Het kan voorkomen dat er, door bijvoorbeeld een verhuizing of verandering van eigenaar, een verkeerd adres wordt aangeschreven. We verzoeken je hierover contact op te nemen met het waterschap.
Je sloot moet voor 1 november van het betreffende jaar op diepte zijn. Waterschap Vallei en Veluwe controleert vanaf november of de sloten voldoende diepte hebben.
In principe moet je sloot voor 1 november op diepte te hebben gebracht. Om je voldoende tijd te geven hebben wij je in oktober een brief gestuurd met informatie.
Je hebt dus een jaar de tijd om aan je verplichtingen te voldoen. Mocht je dit nog te kort vinden dan kan je dit schriftelijk aan ons voorleggen en zullen wij met je overleggen over mogelijke oplossingen.
Als blijkt dat je watergang na 1 november van het betreffende jaar niet diep genoeg is, dan ontvang je een waarschuwingsbrief. Als je daarna nog niet de watergang op diepte heeft gemaakt, volgt een procedure tot bestuursdwang. Bestuursdwang houdt in dat Waterschap Vallei en Veluwe op jouw kosten, de sloot op diepte brengt. Daarbij worden de kosten van de aannemer vermeerderd met de kosten die het waterschap maakt voor extra toezicht en administratie. Voorkom problemen en zorg dat je watergang op orde is op 1 november van het betreffende jaar.
Ieder jaar controleert het waterschap een gedeelte van Arkemheen en Eemland. Daarom is het gebied opgedeeld in vijf delen. De jaartallen waarin de controle plaatsvindt staat tussen haakjes achter de naam van de polder.
Noordpolder en Zuidpolder (2023), Bikkerspolder (2024), Polder de Haar en Oosterpolder (2025), Polder Zeldert (2026) Polder Arkemheen (2027).
De diepteschouw is niet hetzelfde als de reguliere najaarsschouw, die elk jaar in november plaatsvindt. Tijdens de diepteschouw controleren we de diepte van sloten en of de waterdoorgangen (duikers) vrij zijn van obstakels, vuil en waterplanten. Bij de najaarsschouw controleren we of sloten goed gemaaid zijn en waterdoorgangen (duikers) vrij zijn van vuil en waterplanten. In november wordt dus zowel de najaarsschouw als de diepteschouw uitgevoerd. Hierdoor kan je het jaarlijks onderhoud combineren met het baggeren.
Het nummer van het kadastrale perceel eindigt op een D. Dit betekent dat je eigenaar bent van een gedeelte van het vermelde kadastrale perceel. Bij het waterschap is niet bekend welk deel je in bezit hebt.
Alle eigenaren die in het bezit zijn van een gedeelte van een kadastraal perceel krijgen een aanschrijving voor de schouw. Na verloop van tijd gaat het kadaster de nieuwe eigendomssituatie van het perceel inmeten met toekenning van nieuwe kadastrale nummers.
Iedere eigenaar krijgt dan voor zijn gedeelte een nieuw nummer toegewezen.
De locatie van het perceel staat op een kaartje dat bij de schouwbrief is gevoegd. Als het je nog niet duidelijk is, neem je dan contact op met het waterschap.
Ben je geen eigenaar van het in de brief genoemde perceel?
Stuur je dan de brief terug naar het waterschap, met vermelding van de reden van terugzending en indien bekend naam en adres van de (nieuwe) eigenaar. Ons postadres is: Antwoordnummer 3000, 7320 VB Apeldoorn (postzegel plakken is niet nodig).
De onderhoudsplicht berust bij de eigenaren van de aanliggende gronden. Afspraken met derden (waaronder huurders of pachters) over de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden vrijwaren de eigenaren niet van de onderhoudsplicht. Dit betekent dat het waterschap de aanmaning altijd naar de eigenaar stuurt en dus niet naar de huurders of pachters.
Het kan zijn dat het tijdstip waarop het waterschap de overtreding heeft geconstateerd en het moment waarop de aanschrijving is verstuurd elkaar gekruist hebben. In dat geval hoef je geen actie te ondernemen.
Als de gemeente te laat is met het schoonmaken van de bermsloot krijgen de eigenaren van beide aanliggende percelen, zowel de gemeente al jij dus, een aanschrijving. Dat geldt ook als bij controle blijkt dat de sloot niet goed op diepte is. De eigenaren zijn ieder verantwoordelijk voor de halve breedte van de sloot. Advies: probeer het onderhoud met de gemeente te regelen.
Als de overdracht en het passeren van de akte op het kadaster voor 1 november hebben plaatsgevonden, dan is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor het op diepte houden van de sloot.
Als de overdracht en het passeren van de akte op het kadaster na 1 november hebben plaatsgevonden, dan is de oude eigenaar verantwoordelijk voor het op diepte houden van de sloot.
We verzoeken je de schouwbrief naar ons terug te sturen, met vermelding van naam en adres van de nieuwe eigenaar, de datum van overdracht en de naam van de notaris waar de akte is gepasseerd.
Ons postadres is: Antwoordnummer 3000, 7320 VB Apeldoorn (postzegel plakken is niet nodig).
Als je op 1 november nog eigenaar van het perceel was, ben je verantwoordelijk voor het op diepte houden van de sloot.
Je moet dit zelf met je buurman oplossen, het waterschap staat hier buiten. De eigenaar van een perceel grenzend aan een sloot is en blijft verantwoordelijk en dus aansprakelijk voor de onderhoudsverplichting.
Het waterschap benadert voor het onderhoud van sloten altijd de aangrenzende eigenaar. Dit is niet altijd de gebruiker. Ook als je je land verpacht, inclusief lasten en lusten, zal het waterschap tóch de eigenaar benaderen. De eigenaar is namelijk bekend bij het Kadaster. De schouwaanschrijving is voor de gebruiker/pachter wel belangrijke informatie. Daarom vragen wij je om je eventuele gebruiker/pachter zelf op de hoogte te brengen van deze brief.
Als je de sloot niet op diepte maakt zal het waterschap hier handhavend tegen optreden.
Er wordt geen uitstel verleend. Als je zelf de sloot niet kunt schoonmaken adviseren wij je een loonbedrijf in te huren die de sloten voor je schoonmaakt. In zeer bijzondere situaties kan er soms uitstel worden verleend. Je kunt daarvoor bij het waterschap een verzoek om uitstel vragen en daarbij aangeven tot wanneer je uitstel wenst. De desbetreffende medewerker die over de diepteschouw gaat bekijkt dan of dit kan. Hij zal contact met je opnemen.
Als je niet in staat bent om het onderhoud zelf te doen, dan kan je contact opnemen met een loonwerker bij je in de buurt. Ook kan je bij je buren informeren hoe zij het onderhoud (laten) uitvoeren.
Ja, de eigenaar is altijd eindverantwoordelijk.
Dit is zo geregeld in de Onderhoudsverordening en Onderhoudslegger van het waterschap. Wij gebruiken gegevens van het Kadaster om de rechtmatige eigenaar te vinden.
Als uit deze gegevens blijkt dat je eigenaar bent van een bepaald perceel, dan ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de watergang. Het kan zijn dat je je land verpacht of door iemand laat gebruiken. Als je vindt dat de gebruiker het onderhoud moet uitvoeren dan is het je eigen zorg om deze hiervan in kennis te stellen. je wordt door het waterschap als eigenaar op het onderhoud aangesproken.
Bij overlijden van een persoon, kunnen erfgenamen via de notaris een verklaring van erfrecht indienen bij het Kadaster. Een verklaring van erfrecht bevat de gevolgen van het overlijden voor de eigendommen. Als de erfgenamen en de notaris geen verklaring van erfrecht indienen, blijft een overleden persoon bij het Kadaster als eigenaar genoemd. De rol van het Kadaster is hierin 'lijdelijk'. Dat houdt in dat het Kadaster alleen wijzigingen in de kadastrale registratie aanbrengt als een notaris daarvoor een akte indient.
Het waterschap kan pas de nieuwe eigenaar vinden als de verkoop bij het kadaster is verwerkt. Omdat wij deze gegevens slechts twee maal per jaar vernieuwen, kan het zijn dat wijzigingen nog niet bij het waterschap of het kadaster zijn verwerkt. Neem in dit geval contact op met het waterschap.
Dit staat op de Onderhoudslegger en in de Onderhoudsverordening. De Onderhoudslegger is een kaart van het waterschapsgebied waarop staat wie waar onderhoudsplichtig voor is met betrekking tot het onderhoud aan oppervlaktewaterlichamen, zoals sloten, beken en kanalen. De Onderhoudsverordening is een juridisch document waarin is vastgelegd wat de regels zijn voor het onderhoud.
Ja. Als je een onderhoudsplicht hebt, ben je (eventueel samen met je buren) ook verantwoordelijk voor de diepte van de watergang. Je moet dus zelf zorgen dat het baggerwerk wordt uitgevoerd. Je kan zelf baggeren. Of je kan het uitbesteden.
Nee, het is heel belangrijk dat een sloot of andere watergang in z’n geheel wordt uitgebaggerd. Dat geldt ook als je alleen verantwoordelijk bent voor een gedeelte van de watergang. Als je alleen een deel baggert, stroomt de overgebleven bagger namelijk terug naar het gedeelte dat wel is gebaggerd. Maak daarom duidelijke afspraken met je buren en voer het baggerwerk in een keer uit.
Vermoedt je dat de bagger in de watergang is verontreinigd? Dan moet je de bagger eerst laten bemonsteren. Per 500 meter watergang moet minimaal 1 waterbodemmonster worden genomen. Je bent verplicht om dit te laten doen door een erkend bedrijf. De bodemmonsters worden daarna onderzocht op specifieke stoffen en metalen. Daaruit blijkt of de bagger verontreinigd is en of deze wel of niet mag worden verspreid. Het gehele onderzoek kost circa € 500,-- Meestal is het voordeliger als je het onderzoek laat uitvoeren voor meerdere percelen tegelijk.
Hebt je vragen over mogelijk vervuilde bagger? Neem dan contact op met Waterschap Vallei en Veluwe. Je kan ons een e-mail sturen via diepteschouw@vallei-veluwe.nl
Als je gaat baggeren, heb je onder meer te maken met de Wet natuurbescherming. Deze wet beschermt planten- en diersoorten. Waterschap Vallei en Veluwe heeft de wet vertaald naar een werkprotocol, dat je ook kunt gebruiken als richtlijn voor baggerwerkzaamheden. De belangrijkste regels zijn:
- bagger niet in het broed en paaiseizoen tussen 16 maart en 31 mei;
- bagger altijd in de richting van het ‘open einde’ van een watergang en niet naar de doodlopende kant. Zo hebben dieren een goede vlucht mogelijkheid;
- controleer een week voor aanvang van het baggeren de oevers op nesten. Houd rond afgebouwde, niet- verlaten nesten een afstand van minimaal vijf meter aan. Is het nest eenmaal verlaten, dan kan je hier later alsnog baggeren.
- Bagger niet bij een watertemperatuur van 25°C of meer. Zo voorkom je sterfte van vis en andere dieren.
Lees het het volledige werkprotocol de website van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
In een greppel zit meestal niet zoveel bagger. Een greppel kan wel ‘verlanden’. Dit betekent dat de greppel uiteindelijk hellemaal kan dichtgroeien. Om verlanding te voorkomen, is het belangrijk om de greppel regelmatig goed uit te graven.
Het schouwproces verloopt in een aantal stappen. Eerst informeren we alle onderhoudsplichtigen over de aankomende schouw. Daarna vindt de schouw plaats en tot slot wordt eventueel achterstallig onderhoud uitgevoerd.
Stap 1. Brief
Waterschap Vallei en Veluwe kondigt elke schouw ruim van te voren aan. De diepteschouw kondigen we aan met een persoonlijke vooraankondigingsbrief.
Stap 2. De schouw
Vanaf de startdatum van de schouw gaat Waterschap Vallei en Veluwe de watergangen controleren. Als blijkt dat het onderhoud niet voldoende is, sturen we een brief naar de onderhoudsplichtige. Daarin vragen we om het onderhoud vóór een bepaalde datum alsnog uit te voeren. Die datum noemen we de herschouwdatum.
Stap 3. De herschouw
Na de herschouwdatum controleert Waterschap Vallei en Veluwe de watergang opnieuw. Als blijkt dat het onderhoud nog steeds niet in orde is, neemt een Inspecteur van team Vergunningverlening van Waterschap Vallei en Veluwe contact op met de onderhoudsplichtige. Eventueel stellen we nog een laatste termijn vast waarbinnen het onderhoud in orde moet zijn.
Stap 4. Gedwongen uitvoering
Na het laatste termijn controleert Waterschap Vallei en Veluwe of het onderhoud correct is uitgevoerd. Als dat nog steeds niet zo is, dan laat Waterschap Vallei en Veluwe het werk uitvoeren door een lokale aannemer. De kosten hiervan zijn voor de onderhoudsplichtige. Bovendien kunnen we een boete opleggen.
Heb je (zelfgegraven) greppels of droge sloten (waar dus bijna nooit water in staat) in of om je perceel? Deze sloten zorgen voor extra waterberging in een nat seizoen. Ook al kan de doorstroming niet in gevaar komen, dan wil dat niet zeggen dat ze mogen verlanden of worden gebruikt als stortplaats voor bagger en/of snoeihout. Dit gaat ten koste van hun functie als waterberger. Het is raadzaam om een keer per jaar onderhoud uit te voeren om zo verlanding te voorkomen.
Door te baggeren. In alle watergangen ligt namelijk een laag bagger op de bodem: een mengeling van plantenresten en bezonken slib. Om de waterdiepte op peil te houden, moeten we deze bagger regelmatig weghalen: baggeren dus.
Baggeren valt onder de onderhoudsplicht. Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor het onderhoud van de hoofdwatergangen. Het onderhoud van de overige watergangen is meestal de verantwoordelijkheid van de (aanliggende) eigenaar. Wil je weten of je een onderhoudsplicht hebt? Kijk dan in de legger van Waterschap Vallei en Veluwe. In dat document staat precies wie welke watergang moet onderhouden.
Dit staat op de Onderhoudslegger en in de Onderhoudsverordening. De onderhoudslegger is een kaart waarop staat wie waar voor onderhoudsplichtig is met betrekking tot het onderhoud aan oppervlaktewaterlichamen, zoals sloten, beken en kanalen. De Onderhoudsverordening is een juridisch document waarin is vastgelegd wat de regels zijn voor het onderhoud.
De minimale waterdiepte noemen we de ‘leggerdiepte’. Waterschap Vallei en Veluwe adviseert om 10 centimeter onder de leggermaat te baggeren. Zo blijft je watergang voldoende diep. Let op dat je geen vaste bodem weghaalt (de natuurlijke ondergrond), want dan bestaat het risico op ‘opbarsting’. Dit is het proces waarbij de vaste, harde bodem opbarst en grondwater naar boven komt. Met andere woorden: haal alleen de bagger weg.
Je mag niet baggeren in het broed- en paaiseizoen: tussen 16 maart en 31 mei. De beste periode om te baggeren is in september en oktober.