Baggeren
Op de bodem van iedere sloot of vijver verzamelt zich in de loop der tijd een laag bagger. De bagger bestaat onder andere uit zand en plantenresten en wordt elk jaar dikker met als gevolg dat het water ondieper wordt. Om te voorkomen dat de sloten en vijvers te ondiep worden, worden ze ongeveer een keer in de 10 tot 15 jaar gebaggerd.
Baggeren voor een betere doorstroming en waterkwaliteit
Sloten en andere watergangen voeren water aan in droge perioden. En andersom, bij heftige regenval voert de sloot het overtollige water af. Een ondiepe sloot kan minder water afvoeren, wat tot overstromingen kan leiden. Regelmatig baggeren is dan nodig om de watergang op diepte te houden.
We baggeren ook voor een goede waterkwaliteit. Ondiepe sloten nemen bij warm weer weinig zuurstof op. Vissterfte en stank kunnen het gevolg zijn. Maar ook bij vorst kan ondiep water voor problemen zorgen. Als het water bevriest is het belangrijk dat er onder de ijslaag nog een bepaalde hoeveelheid water aanwezig is voor de vissen om te overwinteren.
Wanneer baggeren?
Om te bepalen wanneer er weer gebaggerd moet worden, wordt de dikte van de baggerlaag een keer per acht jaar gemeten. Als vuistregel stellen wij dat een baggerlaag niet meer ruimte mag innemen dan zo’n 30% van de waterdiepte. Voorbeeld: als de normale diepte van een vijver 1,20 meter is, mag de baggerlaag niet dikker worden dan ongeveer 40 centimeter. Is de baggerlaag dikker dan komt de betreffende vijver in aanmerking om over twee jaar gebaggerd te worden.
Voorbereiding baggerwerk
Als uit de slibdiktemetingen blijkt dat baggeren nodig is dan worden in het volgende jaar drie onderzoeken uitgevoerd:
- Vaststellen waterbodemkwaliteit: om te kunnen bepalen waar de vrijkomende bagger naar toe kan;
- Vaststellen van de hoeveelheid bagger die moet worden verwijderd;
- Inventarisatie van (bijzondere) planten en dieren: om te bepalen welke extra maatregelen er tijdens het baggeren genomen moeten worden om de planten en dieren te beschermen.
Uitvoering baggerwerk
Zijn alle onderzoeken uitgevoerd en de onderzoeksresultaten uitgewerkt, dan wordt in het 2e jaar na de metingen gebaggerd. De uitvoering vindt in stedelijk gebied over het algemeen plaats van september tot november. In landelijk gebied is dat meestal van half juli tot november.
Het baggeren zelf gebeurt meestal met een kraan vanaf de kant of in combinatie met een schuifboot. De schuifboot schuift de bagger naar een goed bereikbare plek waar een kraan het er vervolgens uit kan scheppen en in vrachtwagens kan overbrengen. De vrachtwagens brengen de bagger naar een locatie waar het over het land verspreid kan worden, een project waar het kan worden toegepast of, in het geval dat de bagger verontreinigende stoffen bevat, naar een stortplaats.
Als alle overtollige bagger verwijderd is, meten we tot slot de nieuwe waterdiepte weer. Na acht jaar wordt opnieuw de dikte van de baggerlaag gemeten. Zo ontstaat een cyclus en houden we de wateren op orde.