Onderhoud: wie doet wat
Water moet via sloten weg kunnen stromen. Zo beschermen we ons mooie gebied tegen teveel water. Voor het onderhoud aan sloten werken we samen met de eigenaren van de aangrenzende grond. Soms is het waterschap aan zet, in andere gevallen ben jij dat.
A, B en C-water
Elk water in ons gebied heeft een andere status. Deze status (A, B of C) hangt af van de hoeveelheid water die een sloot afvoert. De belangrijkste wateren en de dijken (A) onderhoudt het waterschap zelf. Voor de overige wateren geldt dat de eigenaren van de aangrenzende grond verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Bij B-wateren controleren we dat, bij C-wateren niet. Deze controle (=schouw) vindt plaats in de eerste week van november.
Maaien voor een betere aan- en afvoer van water
Een belangrijk onderdeel van het onderhoud is maaien. Wij maaien de kanten en taluds van de belangrijkste sloten en kanalen in ons gebied. Riet en gras kunnen de aan- en afvoer van water belemmeren. In natte periodes moet een teveel aan water naar de gemalen kunnen stromen. De gemalen pompen het water weer naar de rivieren of de Randmeren. Lees meer over ons maaien.
Onderhoud en controle
Ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van een water? Houd je dan aan de volgende regels:
- Het water is vrij van planten, (drijvend) vuil en bagger
- De kanten en taluds van het water zijn gemaaid
- De kunstwerken (= sluizen, duikers en coupures) zijn vrij van planten, drijvend vuil en bagger
- Er hangen geen takken, struiken of planten in of vlak boven het water (tot 0,5 meter)
- Het water is op diepte (in de legger (=kaart) staat per watergang aangegeven hoe diep deze moet zijn).
Snoeischouw
De snoeischouw is de jaarlijkse controle in januari of watergangen en dijken voldoende toegankelijk zijn voor onderhoud door het waterschap. De onderhoudspaden of zones langs watergangen en dijken die het waterschap onderhoudt, moeten vrij zijn van beplanting en takken. Hiermee voorkomen we schade aan machines en beplanting en vertraging van onderhoud. Doel is realisatie van goede waterafvoer en goed onderhouden dijken. Lees meer door onderstaande link open te klikken.
Veranderingen in het water
Ons gebied verandert continu. Er wordt bijvoorbeeld een nevengeul aangelegd, een beek verbreed of een dijk deels verlegd. Daarom passen we de leggers (=kaarten) regelmatig aan. Voordat een legger wordt aangepast, is er een inspraakprocedure. Ben je belanghebbende, dan kun je een zienswijze indienen tegen de ontwerp-legger. Na het behandelen van deze zienswijzen stelt het college van dijkgraaf en heemraden de legger vast. Vervolgens publiceren we de nieuwe kaarten.
Baggeren voor een betere doorstroming en waterkwaliteit
Op de bodem van iedere sloot of vijver verzamelt zich in de loop der tijd een laag bagger. De bagger bestaat onder andere uit zand en plantenresten en wordt elk jaar dikker met als gevolg dat het water ondieper wordt. Om te voorkomen dat de sloten en vijvers te ondiep worden ze ongeveer een keer in de 10 tot 15 jaar gebaggerd.