Vragen en antwoord grondwater
Via het Omgevingsloket kun je een melding doen of een vergunning aanvragen. Vul eerst de vergunningscheck in. Zo weet je dat je overal aan hebt gedacht als je de aanvraag/ melding doet. Je hebt hiervoor je DigiD of eHerkenning nodig.
Het doen van een melding of het aanvragen van een vergunning kost geen geld. Het waterschap heft namelijk geen leges. Houd er rekening mee dat het waterschap wel een heffing kan opleggen voor het lozen van grondwater, wanneer het uit de grond wordt opgepompt.
Aan het lozen van grondwater zijn kosten verbonden. Je ontvangt hiervoor een aanslag. Het heffingstarief in de belastingaanslag wordt jaarlijks vastgesteld. Dit tarief wordt gehanteerd per vervuilingseenheid (v.e) en staat gelijk aan 1.000 m³ geloosd grondwater.
Kijk voor de actuele tarieven voor een v.e. bij het GBLT (gemeente- en waterschapsbelastingen). GBLT kan belasting innen op basis van de gegevens op het afmeldingsformulier.
Let erop dat ook de provincie bevoegd is om een grondwaterheffing in te stellen: een belasting op het onttrekken van grondwater. Deze wordt geheven per kubieke meter onttrokken grondwater. Je ontvangt hiervoor een separate aanslag.
Kijk voor meer informatie op de website van provincie Gelderland en provincie Utrecht.
Het heffingstarief voor het aantal m3 geloosd grondwater wordt als volgt berekend:
Het aantal m3 geloosd grondwater tot en met 1.000 m3 wordt berekend als 1 v.e.
Het aantal m3 geloosd grondwater tussen 1.001 m3 en 4.999 m3 wordt berekend als 3 v.e.
Vanaf 5.000 m3 geloosd grondwater bereken je het tarief als volgt:
Aantal m3 geloosd grondwater vermenigvuldig je met 0.001 vervuilingseenheid (v.e.).
De uitkomst vermenigvuldig je vervolgens met het vastgestelde tarief van het jaar waarin is geloosd.
Kijk voor de actuele tarieven voor een v.e. bij het GBLT (gemeente- en waterschapsbelastingen).
Het waterschap kan een onttrekkingsverbod instellen als er risico’s voor de (grond)waterhuishouding ontstaan of dreigen te ontstaan, bijvoorbeeld bij aanhoudende droogte. Als het waterschap een onttrekkingsverbod voor grondwater heeft ingesteld, mag je geen grondwater onttrekken.
Het gebruik van grondwater kan leiden tot daling van de grondwaterstand. Bekijk maar eens dit filmpje over het blauwe goud van de Veluwe. Het mogelijke effect van alle grondwateronttrekkingen op de grondwatervoorraad of op grondwaterafhankelijke natuur is per deelgebied verschillend. Ons waterschap onderscheidt 18 deelgebieden, op basis van de bodem, de ondergrond en het watersysteem. In deze brochure kun je daar meer over lezen.
Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag. Neem contact op met het team Vergunningen van het waterschap, via ons algemene telefoonnummer (055) 5 272 911. Of stuur een mailtje naar vth@vallei-veluwe.nl.