Aanvragen lozing grondwater
Je kunt de onttrekking en de lozing van grondwater tegelijk aanvragen via het Omgevingsloket. Denk eraan dat je voor het lozen van opgepompt grondwater twee verschillende aanvragen moet indienen, één voor waterkwantiteit en één voor waterkwaliteit. Bij het lozen van bronneringswater moet je namelijk ook voldoen aan de eisen uit het Besluit lozen buiten inrichtingen (Blbi, kwaliteit). In totaal doe je dus drie keer een melding of vergunningaanvraag.
Melden start en einde lozen bronneringswater
Het is voor ons belangrijk om te weten wanneer je grondwater gebruikt. Zo hebben wij actuele informatie over de waterhuishouding in ons gebied. Eerst vraag je een vergunning aan of doe je een melding voor je grondwatergebruik. Wanneer je daadwerkelijk start met de bronbemaling, moet je dat ook melden bij het waterschap. Je meldt de start en het einde van je lozing van het bronneringswater. Dit kan met onderstaande formulieren.
In veel gevallen moet je zelf ook per kwartaal bijhouden hoeveel grondwater is onttrokken. De meterstanden geef je door binnen één maand na afloop van de onttrekking of jaarlijks uiterlijk 31 januari over voorgaand kalenderjaar. Het doorgeven van de meterstanden kun je doen met onderstaand formulier.
Kosten lozen bronneringswater
Wanneer je bronneringswater (grondwater) op riolering of oppervlaktewater loost, zijn daar kosten aan verbonden. Je ontvangt hiervoor een aanslag van het GBLT. Het heffingstarief voor elke 1.000 m³ geloosd grondwater is 1 vervuilingseenheid (v.e.). Kijk voor de tarieven voor een v.e. bij het GBLT (gemeente- en waterschapsbelastingen).
Voor het lozen van grondwater op de riolering kan de gemeente aanvullende eisen stellen. Neem hiervoor contact op met de Omgevingsdienst van jouw gemeente.