Beregening en bevloeiing
Je wil grondwater gebruiken om planten of gewassen te voorzien van water. Wij noemen dit beregening of bevloeiing. Het gaat dan bijvoorbeeld om tuinen, akkers of sportvelden. In de meeste gevallen moet je een melding doen. Soms kan het nodig zijn een vergunning aan te vragen.
Een bestaande bron melden
Gebruik je al grondwater voor het bewateren van planten of gewassen en is dit (mogelijk) niet bekend bij het waterschap? Dan vragen we je alsnog een melding te doen. Sinds 1 januari 2024 is voor het melden van activiteiten en het aanvragen van vergunningen het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) in werking.
Mocht je vragen hebben over de informatie die gevraagd wordt bij het invullen van de melding dan kunt gebruik maken van ons Klanten Contact Centrum, telefoonnummer (055 5 272 600 of vth@vallei-veluwe.nl.
Melding doen bij een nieuwe grondwateronttrekking
Wil je grondwater gebruiken voor beregening of bevloeiing? Dan is een melding bij het waterschap voldoende wanneer de onttrekking:
- Niet groter is dan 100 m³ per uur.
- Niet plaatsvindt in een gebied met een natuurfunctie, zoals natte landnatuur inclusief hydrologische beschermingszones, zoals aangegeven op de kaart van dit werkingsgebied.
Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan moet je de bron, waaruit je gaat onttrekken, eenmalig bij ons melden. Dit doe je ten minste twee weken voordat de bron geslagen wordt. Een melding kun je indienen via het Omgevingsloket.
Boringsvrije zone
Ligt de locatie waar je een bron wilt slaan in een boringsvrije zone? Dan is ook toestemming van de provincie nodig. Een boringsvrije zone wordt vaak aangewezen rond een grondwaterbeschermingsgebied. Binnen deze zone kan bijvoorbeeld het hebben van een boorput of het dieper graven dan x meter verboden zijn. Ga bij de provincie na waar je precies rekening mee moet houden:
Vergunning
Als je niet voldoet aan de voorwaarden voor een melding, moet je een vergunning aanvragen. Dit kun je doen via het Omgevingsloket.
Zorgplicht
De onttrekking van grondwater kan nadelige gevolgen hebben voor de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan schade aan de landbouw(opbrengst), natuurgebieden (verdroging), bouwwerken (zetting) of het verplaatsen van grondwaterverontreinigingen. Daarom geldt altijd een zorgplicht als je grondwater gebruikt. Dit betekent onder meer dat je rekening moet houden met belangen van anderen en dat je schade zoveel mogelijk voorkomt.
Plaatsen watermeter en noteren waterstanden
Water dat na onttrekking wordt geloosd op riolering of oppervlaktewater.
In het geval grondwater na de onttrekking wordt geloosd op oppervlaktewater of de riolering moet je in het kader van de verordening verontreiningsheffing en de verordening zuiveringsheffing altijd een watermeter plaatsen en de meterstanden doorgeven aan het waterschap .
Enkel grondwater onttrekken
Soms moet je ook een watermeter plaatsen en de meterstanden doorgeven aan het waterschap (meetverplichting). Voor vergunningen geldt altijd een meetverplichting. Bij een melding is de meetverplichting van toepassing als je:
- Minder dan 12.000 m³ grondwater per jaar gebruikt, met een pompcapaciteit tussen de 35 m³ en 100 m³ per uur of
- Meer dan 12.000 m³ grondwater per jaar gebruikt.
Het doorgeven van de meterstanden kun je doen met onderstaand formulier. Dit doe je jaarlijks op uiterlijk 31 januari, over voorgaand kalenderjaar.
Vraag en antwoord
Je kunt aangeven wat de capaciteit is van de pomp die je plaatst (m³/uur). Verder schat je zo goed mogelijk in hoe lang je de pomp per jaar gebruikt. Zo kom je op een inschatting van het verwachte grondwatergebruik per jaar (m³/jaar).
Bij overlast kan het waterschap helaas niets doen. Wij adviseren je om in gesprek te gaan met de buren en eventueel contact op te nemen met de gemeente. De gemeente is het bevoegd gezag in geval van geluidsoverlast.
Bij het gebruik van grondwater is altijd een melding of een vergunning nodig. Niet iedereen blijkt hiervan op de hoogte. Heb jij geen melding of vergunning voor het gebruik van grondwater of weet je het niet zeker? Dan vragen wij jou dit (alsnog) te melden via formulier in de rechterkolom.