Meedenken met agrariërs
Regeling stimuleringsbijdrage landelijk gebied 2020
Graag denken we mee met agrariërs, zoals agrariërs ook met ons meedenken. We hebben immers gezamenlijke belangen en werken samen aan gemeenschappelijke opgaven. Denk bijvoorbeeld aan waterkwaliteit, onderhoud aan watergangen en een duurzame, vruchtbare bodem. Mooi voorbeeld is de Regeling stimuleringsbijdrage landelijk gebied 2020 die geldt vanaf 1 januari 2020. Een ander voorbeeld is het stimuleringsbudget van de waterschappen emissiebeperking open teelten en veehouderij.
Ook in het programma ‘Zoetwatervoorziening Oost-Nederland’ (ZON), onderdeel van het DAW krijgen boeren die maatregelen nemen tegen verdroging, een financiële tegemoetkoming. Investeren in droogtebestrijding wordt zo laagdrempelig.
Kleine kringloop: steeds meer boeren doen mee
Het verbeteren en vruchtbaar maken van de bodem in de landbouw is een speerpunt voor het waterschap. Organische stof aanbrengen, zoals maaisel, zorgt dat de bodem na verloop van tijd beter tegen droogte kan en ook beter water opneemt als het nat is. Daarom zet het waterschap eigen maaisel af bij boeren die dat verwerken in de bodem. In 2020 was dit een record hoeveelheid.
Watersparen
Voor grondgebruikers en grondeigenaren op de flanken van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, als ook de oeverwallen langs de IJssel is er de subsidieregeling Watersparen. Wie investeert in waterbespaarmaatregelen, helpen wij graag. Waterschap Vallei en Veluwe draagt financieel bij aan investeringen die om water vasthouden en zo droogte tegen te gaan.
Agrarische Nieuwsbrief
Twee keer per jaar verspreiden wij een nieuwsbrief voor alle agrariërs in ons werkgebied.
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) proberen we in Nederland de waterhuishouding te verbeteren inclusief de waterkwaliteit. Zo dragen we bij aan het bereiken van de doelen van het waterbeheer. Daarnaast wordt het productiepotentieel van de grond groter, wat agrariërs ten goede komt.
Het zevende actieprogramma nitraat en het nieuwe GLB
De Europese Nitraatrichtlijn heeft tot doel om nitraat uit agrarische bronnen in grond- en oppervlaktewater te verminderen. Elke lidstaat stelt zelf actieprogramma’s met maatregelen op. Inmiddels is het 7e actieprogramma (7APN) een feit, net als de regels en voorwaarden voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
Heb je vragen? Neem gerust contact op met ons: