Opwekken van warmte
De warmte wordt opgewekt met behulp van een warmtecentrale. Deze komt op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Apeldoorn. Het gezuiverde water dat normaal naar de IJssel stroomt, heeft nog warmte in zich: in de winter ongeveer 10 graden en in de zomer 23 graden. De warmtecentrale haalt deze warmte eruit voordat het water de IJssel in stroomt. Met warmtepompen wordt deze warmte versterkt tot een temperatuur waarmee inwoners in de wijk Kerschoten hun huis kunnen verwarmen en het warme water kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld douchen.
In de wijk zelf zien de bewoners straks weinig van de warmtecentrale. In de wijk komt een kleine regelkamer, de vorm en grootte hiervan is vergelijkbaar met de bekende elektriciteitshuisjes. Het gebouw van de warmtecentrale op onze zuivering, wordt ongeveer 13 meter hoog. Daarnaast komt er een warmtebuffer van ongeveer 16,5 meter hoog. Deze gebouwen zullen minder zichtbaar zijn door groen en bomen. Door de buffer is er een betrouwbare warmtelevering.
Wie werken er aan Kerschoten Energieneutraal (KEN)?
In KEN werken bewoners, bedrijven, woning corporaties en lokale partijen samen aan één doel: een energieneutrale wijk met duurzame warmte.
We werken hierin samen met de gemeente Apeldoorn, de woningcorporaties Ons Huis, De Goede Woning en de Woonmensen, Firan, de Jacobus Fruytier scholengemeenschap en Linthorst Energy. Natuurlijk wordt ook samengewerkt met bewoners. De bewoners zijn onder andere vertegenwoordigd in de warmtewerkgroep.
Meer lezen
Warmtenet – Kerschoten Energie Neutraal
