Elke druppel duurzaam
De ligging van de Davelaarsloot over particulier terrein, en voor een groot deel tussen twee betonnen wanden met veel duikers, was verre van ideaal voor onderhoud en water vasthouden. Het water stroomde te snel weg en onderhoud was lastig uitvoerbaar.
Door de watergang te verleggen blijft het water langer in het gebied. Een broekbos (een laagliggend bos wat regelmatig mag overstromen) en natuurvriendelijke oevers aan bestaande en nieuwe watergangen bieden ruimte voor retentie voor het water. Het krijgt in dit gebied de tijd en de ruimte om in de bodem te zakken in plaats van in het Valleikanaal te stromen.
Vitens gaf aan dat de verlegging in hun waterwingebied mogelijk was. Vanuit de ambitie “Elke druppel duurzaam” richt Vitens dit waterwingebied natuurinclusief in, met aandacht voor biodiversiteit en water vasthouden in de bodem. Het verleggen van de Davelaarsloot is, met het ontwerppricipe “water is leidend” voor Vitens een essentieel onderdeel van de inrichting van het gebied. Een 100% overlap in belangen van waterschap en Vitens dus.
Hergebruik
Om de aangepaste waterhuishouding in het gebied goed te regelen en het onderhoud veilig uit te kunnen voeren zijn er duikers aangelegd. Op de circulaire marktplaats Duspot bleken geschikte duikers in depot te liggen. Deze zijn nu hergebruikt in dit gebied.
Samenwerking
De verlegging van de sloot en de verbeteringen aan het systeem maken het watersysteem robuuster en biodiverser, maakt het efficiënter te onderhouden en heft risicoplekken op. Dit alles kon alleen door een goede samenwerking. Samenwerking met particulieren, omwonenden, met Vitens, met de gemeente. Met allen een zelfde visie: samen werken aan een leefbare toekomst.
juli 2024 - status afgerond.