Hoe werkte de pilot Duurzame Brandstofketen
Het overtollige biogas werd niet langer afgefakkeld, maar opgevangen in een vulstation van Powercrumbs. Het biogas werd hierin omgezet naar een zero impact brandstof en geleverd aan regionale projecten van aannemersbedrijf GMB. Buse Gas B.V. zorgde voor de ontwikkeling van containers ten behoeve van biogasopslag en Koninklijke van Twist leverde de motor voor een hybride aggregaat, op lokaal geproduceerd biogas. De HAN deed onderzoek naar de positieve milieu-impact van de keten.
Positieve impact op milieu
Volgens de uitgevoerde milieu-impactanalyse, blijkt in vergelijking tot fossiele brandstof, dat de CO2-uitstoot over de gehele keten tot 96% lager is. Het noodzakelijke transport van het biogas en methaanuitstoot hebben nog de hoogste CO2-impact. Uit metingen op de bouwplaats blijkt de CO2-uitstoot bovendien ruim 97% onder de norm van de ‘Stage V wetgeving’ te liggen. De uitstoot van roetdeeltjes en fijnstof is verwaarloosbaar en de emissie van onverbrande brandstof en van stikstofoxides ligt ruim 70% onder de strengste norm.
Samenwerking
De kracht van de samenwerking lag in een integrale benadering over de hele brandstofketen. De partners vonden elkaar in visie en ambitie. Bij alle partners lag de focus op het meewerken en stimuleren van een duurzame leefomgeving. "We kunnen alleen samen verduurzamen en zien techniek niet als doel maar als middel voor de samenwerking.”
Hoe nu verder
Het vulstation op de rioolwaterzuivering Renkum blijft de komende jaren in gebruik. De volgende stap is een verdere opschaling van het concept. Powercrumbs , wij, maar ook andere waterschappen blijven in gesprek over vulstations bij andere waterzuiveringen om fakkelen van biogas te voorkomen. In 2024 heeft Powercrumbs inmiddels 4 vulstations bij andere waterzuiveringen (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Industrie Water Eerbeek) operationeel en dit zal de aankomende 3 jaar doorgroeien naar 25 vulstations in Nederland. Buse Gas heeft al bijna 40 biogas-opslagcontainers gebouwd waarbij ook de stap is gemaakt naar een XL-oplossing waarmee grotere hoeveelheden biogas efficiënter opgeslagen en getransporteerd kunnen worden. Koninklijke van Twist ontwikkeld zijn generatoren steeds verder en heeft goede partnerships gesloten met generatorverhuurbedrijven. Hierdoor zullen in 2024 meer dan 25 generatoren operationeel zijn op bouwplaats door heel Nederland. Een mooi resultaat van samenwerking!
De pilot was mede mogelijk door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Meer lezen
https://www.powercrumbs.com/post/powercrumbs-wint-infratech-innovatieprijs-2023
Status
Afgerond. (update augustus 2024)