Wat komt hier bij kijken
Er wordt eerst een opname gemaakt van de te oogsten onderdelen. Het bleek dat op de rioolwaterzuivering Ede veel elektrisch schakelmateriaal nog goed bruikbaar was voor de zuivering van Terwolde. Ook bleek de PLC (programmable logic controler, zeg maar de computer die de installatie aanstuurt) nog goed in te zetten is op onze rioolwaterzuivering in Veenendaal. Door een wereldwijd tekort aan materialen is de levertijd op deze PLC’s nu al meer als een jaar!
Samen met de aannemer wordt het oogsten voorbereid. Zo moet bijvoorbeeld de procesautomatisering op de bestaande installatie aangepast worden, evenals schema’s en tekeningen. Ook moet goed naar bekabeling gekeken worden en deze moet opnieuw aangesloten of soms juist verwijderd worden. We willen de donor-installatie immers netjes achterlaten en niet “leeggeroofd”.
Samen circulair werken en denken
Het bijhouden van een lijst met hergebruik van de materialen is een voorwaarde om goed te werken en ook de financiële organisatie moet anders ingericht worden. Dat vraagt veel overleg met collega’s en natuurlijk de aannemer. Dit kan alleen als allen ook circulair willen werken en denken! Je ziet hier heel goed dat als mensen echt willen, er al een hoop mogelijk is.
Wat levert het op
Het oogsten (demonteren en repareren) kost geld. Wanneer we de installatieonderdelen weer inzetten of verkopen levert dat geld op. Ook sparen we sloopkosten uit. Financieel zullen er geen grote winsten zichtbaar zijn. De opbrengst zit vooral in milieuwinst, in het minder gebruik maken van nieuwe grondstoffen op twee zuiveringen.
Status
In uitvoering. (update juli 2024)