Wat is lachgas
Lachgas is een broeikasgas (net als bijvoorbeeld methaan of koolstofdioxide/CO₂). Om een vergelijk te kunnen maken, worden broeikasgassen vaak uitgedrukt in CO₂ equivalenten. De laatst bijgestelde normen geven aan dat 1 equivalent lachgas gelijk staat aan ongeveer 298 equivalenten CO₂, kortom lachgas drukt een veel zwaarder stempel op de opwarming van de aarde dan CO₂ en het is een van de grootste bronnen van broeikasgasuitstoot van waterschappen.
Onderzoek noodzakelijk
Op de rioolwaterzuivering in Soest zijn in 2022 diverse beluchtingsstrategieën getest met als doel het terugdringen van de lachgasemissie. Resultaat is dat beluchting gelijkmatiger laten functioneren en dat begrenzen op grote wisselingen in zuurstofconcentraties helpt om lachgasvorming tegen te gaan. De inschatting is dat we de lachgasemissie met deze maatregelen voor ongeveer 1/3 hebben kunnen reduceren.
Op dit moment staat onderzoek bij veel waterschappen op dit terrein nog in de kinderschoenen. We gaan door met de maatregelen die we getest hebben in Soest. En we gaan op meer zuiveringen onderzoek doen zoals we in Soest hebben gedaan, zoals op onze grootste zuivering Apeldoorn.
Cop (Community of Practice) Lachgas Stowa
Omdat dit op alle zuiveringen speelt, loopt er bij Stowa een Community of Practice waarin we als waterschap participeren. Hierin delen waterschappen kennis en ervaringen en worden ze ondersteund bij het opzetten van lachgasmetingen. Er wordt er nader ingegaan op vraagstukken als: waar en hoe kan je het lachgas meten en onder welke condities ontstaat het. Een belangrijke vraag die we graag willen beantwoorden is: hoe kunnen we het voorkomen en oplossen zonder veel grote en dure aanpassingen.
Status
In uitvoering (update juli 2024)