Circulair en klimaatbestendig
We zetten in op hergebruik van grondstoffen uit rioolwater en op productie van energie uit zon, wind en water. Sinds 2020 zijn we volledig energieneutraal en onze ambitie is om in 2050 volledig circulair en klimaatpositief te zijn. We zetten ons in voor klimaatadaptatie. Zo dragen we bij aan een gezonde leefomgeving die bestand is tegen klimaatverandering. Het beleidskader: Op weg naar een klimaatneutraal waterschap, nu werken aan een toekomst voor volgende generaties geeft op hoofdlijnen de richting die we ingaan om de doelen te bereiken.
Op naar een circulair waterschap
Circulaire economie gaat over hergebruik van producten en grondstoffen. In 2050 willen we onze werkzaamheden zo duurzaam mogelijk doen. Dat vraagt om een andere manier van denken en doen. Niet alleen binnen het waterschap maar ook in projecten en programma’s waarin we samenwerken met andere partijen. Bij alles wat we doen vragen we ons af of het duurzaam is, of we producten en grondstoffen kunnen hergebruiken en CO₂ (koolstofdioxide)-uitstoot kunnen verminderen. In de Duurzame etalage staan onze projecten waarmee we werken aan een leefbare toekomst.
Inspelen op klimaatveranderingen
Het klimaat verandert. Steeds meer hebben we te maken met droogte, wateroverlast door piekbuien, warmte en hittestress. Als waterschap willen we bijdragen aan een gezonde leefomgeving die bestand is tegen klimaatverandering.
Grondstoffen uit rioolwater
De winning van grondstoffen uit rioolwater is een vervolgstap die duurzamer is. We noemen ons afvalwater dan ook geen afval meer; het is rioolwater. Hier halen we stoffen uit als fosfaat en andere waardevolle stoffen naarmate er een marktbehoefte voor is.
Energie uit zon, wind, (riool)water, bodem en biogas
We voeren een duurzaam energiebeleid en zijn altijd op zoek naar manieren om energie te besparen, terug te winnen en op een duurzame manier te produceren.
Medicijnresten uit rioolwater
Een groot deel van de medicijnen die we innemen, komt via ontlasting en urine in het rioolwater terecht. Rioolwaterzuiveringen zijn niet in staat zijn om deze stoffen helemaal weg te halen. Daarom doet het waterschap, samen met de zorgsector en drinkwater- bedrijven mee in de landelijke ketenaanpak 'Medicijnresten uit water'.
CO₂ Prestatieladder
In 2050 willen wij klimaatneutraal zijn. Dat betekent onder meer dat wij toewerken naar een 0-emissie van broeikasgassen, binnen onze eigen organisatie maar ook als uitgangspunt voor onze leveranciers en andere partners waarmee wij samenwerken. Wij maken bij deze doelstelling gebruik van de CO₂ (koolstofdioxide)-Prestatieladder.
Heb je vragen over dit project? Neem dan contact op met ons:
Yvonne Vlek
beleidsadviseur communicatie
circulair
yvlek@vallei-veluwe.nl