Samen met gemeente Brummen, Korenmolen Eerbeek, De Bekenstichting, papierfabriek DS Smith, Geldersch Landschap en Kasteelen en enkele particuliere partijen en vrijwilligers werken wij aan de ontwikkeling van de Eerbeekse Beek.
Eerbeek is ontstaan door de aanwezigheid van het schone water van de Veluwe, dat via de sprengkoppen van de Eerbeekse Beek naar de IJssel stroomt. Met behulp van molens langs de beek werd met dit water papier gemaakt. Langs de beek vestigden zich papierfabrieken en werknemers bouwden er huizen. Eerbeek groeide gestaag en is nu nog steeds verbonden en verweven met de Eerbeekse Beek en de papierindustrie.
Wat is er aan de hand?
De Eerbeekse Beek is onderdeel (één van de 10 projecten) van het gemeentelijke programma ‘Ruimte voor Eerbeek’. Kort samengevat willen we samen de beek weer zichtbaar en beleefbaar maken voor Eerbeek. Het water in de beek lekt alleen weg. De geheel gerestaureerde, werkende korenmolen kan daardoor te weinig draaien en de ecologie in het watersysteem lijdt er ook onder. Water in de beek houden, is daarom belangrijk.
Wat gaan we doen?
Om de Eerbeekse Beek een prominentere rol te geven in Eerbeek wordt een masterplan opgesteld. Daarin zetten betrokken partijen verschillende maatregelen op rij. Met het deel van de beek bovenstrooms van de Korenmolen, het gedeelte langs landgoed Huis te Eerbeek (Weberbos), zijn we vast gestart. Daar kreeg de beek een nieuwe leemlaag en herstelden we weggezakte oevers.