CO₂-Prestatieladder
In 2050 willen wij als waterschap klimaatpositief zijn. Dat betekent onder meer dat wij toewerken naar een 0-emissie van broeikasgassen, binnen onze eigen organisatie maar dat ook als uitgangspunt willen hanteren voor onze leveranciers en andere partners waarmee wij samenwerken.
Wij maken bij de CO₂-reductie gebruik van een methode die is ontwikkeld door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO): de CO₂-Prestatieladder.
Status:
in uitvoering
Wat levert de CO₂-Prestatieladder ons op?
Eind 2023 behaalde waterschap Vallei en Veluwe trede 4 op de prestatieladder, door de eigen uitstoot van CO₂ te verminderen. Onder andere door de aanleg van 7 hectare zonnepanelen op de rioolwaterzuiveringen, door stroom duurzaam in te kopen, door het elektrisch maken van bedrijfswagen en het verbeteren van zuiveringsprocessen. Om op niveau 4 van de ladder te komen is gekeken waar de CO₂-uitstoot binnen de ketens hoog is. Dat is vooral bij de inkoop van polymeren en metaalzouten’ en de tweede keten is die van ‘ingehuurd transport en materieel voor maaien en baggeren’. De ketens zijn nu volledig in beeld en beschreven en hier gaan we nu jaarlijks ook reductie van uitstoot meenemen bij ons handelen en dat van partners.
Voetafdruk CO₂
In 2023 heeft ons waterschap een voetafdruk in uitstoot van CO₂ (koolstofdioxide) gehad van in totaal 1.315 ton. In 2019 was dat nog 36.280 ton uitstoot. De CO₂ uitstoot van ons brandstofgebruik bedrijfsmiddelen is verminderd van 220 ton uitstoot in 2019 naar 24 ton CO₂ uitstoot in 2023. De vermindering komt vooral door een verbeterde bedrijfsvoering. Zo gebruiken we steeds meer HVO100 in plaats van conventionele diesel.
We staan sinds 2023 op niveau 4 van de CO₂ prestatieladder en door het gebruik van de CO₂ prestatieladder, krijgen we steeds beter inzicht in de voetafdruk en de te nemen maatregelen.
Onze uitstoot is te vergelijken met het jaarlijks gas- en elektraverbruik van 288 huishoudens. Een andere vergelijking is de CO₂ opslag in 66.650 bomen.
Een gedetailleerde voetafdruk (factsheet) over 2018 en een voetafdruk over 2019, 2020 is op te vragen per mail: communicatie@vallei-veluwe.nl.
En wat kan jij doen?
Ook jij kan helpen om de CO₂ (koolstofdioxide) te verminderen. Kijk bijvoorbeeld eens bij tuintips op onze site. Ook kan je daar inzien of jouw activiteit voor ondersteuning in aanmerking komt.
Samenwerking om CO₂-uitstoot te verminderen
CO₂ (koolstofdioxide)-uitstoot verminderen doen we niet alleen, we werken hiervoor ook samen met partners in diverse projecten:
Heb je vragen over dit project? Neem dan contact op met ons via
Anton Koot
projectleider
akoot@vallei-veluwe.nl