De hoogwatergeul wordt ingezet bij extreem hoogwater op de IJssel. Dat wil zeggen bij een waterstand van 5,65 meter +NAP (Normaal Amsterdams Peil) bij Veessen. Het water stroomt dan via de inlaat nabij Veessen de geul in om hierna bij Wapenveld, onder twee bruggen door - samen de zogeheten Fratersbrug - richting de uitlaat te stromen. De bruggen liggen iets zuidelijker dan waar eerder de Werverdijk lag. Van die dijk is bij de Kromme Kolk een deel als landschappelijk element gehandhaafd.
Noordelijk van de bruggen stroomt het water over de uitlaatkade naar het uiterwaardgebied de Hoenwaard, waarna het water bij Hattem weer in de IJssel stroomt.
Behalve als uitlaat, dient de kade tevens als bescherming van de geul tegen instromend water bij normale waterstanden op de IJssel.
De hoogwatergeul stroomt tot een waterpeil van 4,60 meter +NAP (Normaal Amsterdams Peil) bij Veessen een waterpeil van +4,10 meter +NAP (Normaal Amsterdams Peil) bij de uitlaat, mee met de IJssel. Bij een lagere waterstand dan 4,10 meter +NAP (Normaal Amsterdams Peil) bij de uitlaat stroomt de geul leeg via de uitwateringssluis. Vanaf een waterstand in de geul lager dan 1,60 meter +NAP (Normaal Amsterdams Peil) wordt de doorlaat Doornbos geopend en stroomt het water via gemaal Doornbos naar de Grote Wetering. Zodra de uitwateringssluis weer droog staat, worden de sluisdeuren gesloten om de kerende werking van de kade te herstellen en het gebied van de hoogwatergeul weer te beschermen tegen IJsselwater.
Brug vernoemd naar fraters van klooster Sint Hieronymus bij Wapenveld
De Fratersbrug is vernoemd naar de fraters van het klooster Sint Hieronymus te Hulsbergen bij Wapenveld. Deze aanhangers van de moderne devotie van Geert Grote zijn vanaf circa 1400 na Christus van groot belang geweest voor het vruchtbaar maken van het gebied en de plaatsbepaling van de Werverdijk, die ook wel Dwarsdijk wordt genoemd. De oorspronkelijke Werverdijk is op de plaats van beide bruggen afgegraven tot maaiveldhoogte.