In Ethiopië werken we samen met Vitens Evides International (trekker), RIVM, Meta Meta en Waterschap Zuiderzeeland. De Ethiopische partners zijn het Oromia Water Mineral & Energy Bureau, de drinkwaterbedrijven van Addis Ababa en Adama en het Ethiopisch onderzoeksinstituut voor volksgezondheid.
Drinkwatervoorziening in gevaar
Ethiopië ligt in het noordoosten van Afrika (de Hoorn van Afrika). Ethiopië is niet één grote zandbak; er is een grote diversiteit aan gebieden. Op sommige plekken regent het gemiddeld minder dan 150 mm/jaar en op sommige plekken gemiddeld 2500 mm (millimeter) per jaar. Ter vergelijking: Nederland heeft ongeveer 800-850 mm (millimeter) regenval per jaar.
In Ethiopië groeit de bevolking sterk. Ook trekken er veel mensen naar de grote steden. Er is een enorme industriële ontwikkeling en veel grond wordt niet-duurzaam gebruikt. Hierdoor staan de waterbronnen onder grote druk, en loopt de drinkwatervoorziening van miljoenen mensen gevaar.
Stroomgebied Awash River Basin
In Ethiopië zijn er 11 stroomgebieden, en een daarvan is de Awash River Basin. Dit is het gebied waar Waterschap Zuiderzeeland projecten uitvoert. De Awash-rivier ontspringt vlakbij Addis Ababa, de hoofdstad die centraal in Ethiopië is gelegen. De Awash stroomt in noordoostelijke richting tot voor de grens met Djibuti, waar hij uitmondt in enkele Ethiopische meren. De Awash rivier is ongeveer 1250 km lang. Het stroomgebied is ongeveer 110.000 km² groot (Nederland: 41.526 km²) en vervoert jaarlijks circa 4,6 miljard m3 water.
Meest vervuilde rivier
Het stroomgebied van de Awash is het meest geëxploiteerde stroomgebied in Ethiopië. Er is geen huishoudelijke en industriële rioolwaterbehandeling. De Awash is hierdoor de meest vervuilde rivier in Ethiopië; er zijn hoge normoverschrijdingen en delen van de rivier zijn compleet dood. Dit terwijl het water van de Awash ook gebruikt wordt voor drinkwater, huishoudelijk water en irrigatiewater.
Daarnaast zijn er grote problemen met droogte, overstromingen en bodemerosie.
In het project Source 2 Tap & Back werken we aan:
- Verbeteren bescherming bronnen (Awash-rivier, meren/reservoirs) voor drinkwater van miljoenen mensen in Addis Ababa, Adama en omgeving.
- Opzetten meetnet/monitoring waterkwaliteit en goed gegevensbeheer.
- Emissiereductie industrie.
- Verbetering samenwerking Ethiopische partijen.
Samen met waterschap Zuiderzeeland richten we ons vooral op:
- Het opzetten van een meetnet voor het bepalen van de waterkwaliteit/
- Het verzamelen, opslaan en ontsluiten van waterkwaliteitdata
- ICT (Informatie- en Communicatietechnologie.), GIS (Geograrisch Informatie Systeem) & mapping.
- Emissiereductieplannen voor bedrijven.
- Het stakeholder-platform ondersteunen.
Voor dit project ontvangen wij financiering van het Fonds Duurzaam Water.