Droogte
Weersextremen komen steeds vaker voor. We hebben naast langere natte periodes ook te maken met langere droge periodes. Deze weersextremen kunnen elkaar snel opvolgen en zijn moeilijk te voorspellen. Als waterschap bereiden we ons zo goed mogelijk voor op deze extremen en proberen we de gevolgen ervan te beperken.
Ons gebied kent veel plekken die afhankelijk zijn van regen. Denk aan het bekenstelsel op de Veluwe. Als er lange tijd te weinig regen valt, dan vallen de beken droog. Ter voorbereiding op tijden van droogte is water vasthouden in de bodem en in de sloot hard nodig.
We werken met veel gebiedseigenaren, partners en medeoverheden samen om droogte te voorkomen. Jij kan hier zelf ook bij helpen.

Wat doet het waterschap?
Als waterschap nemen we zelf verschillende maatregelen. Zo houden we op plekken waar dat kan het waterpeil hoog en houden we vanaf einde winter en het voorjaar zoveel mogelijk water zolang mogelijk vast in beken, sloten en kanalen. Ook maaien we de oevers en bodem van de watergangen alleen waar het moet om doorstroming te stimuleren en wateroverlast te voorkomen. Waar het kan, laten we begroeiing staan om water vast te houden en biodiversiteit te stimuleren.
Daarnaast dragen we financieel bij aan maatregelen van anderen die het vasthouden van water verbeteren in stedelijk en in landelijk gebied. Denk hierbij aan onze regeling ‘Watersparen’, waarmee we grondeigenaren stimuleren water vast te houden. Meer informatie daarover vind je op onze subsidiepagina.
Tot slot werken we samen met partners aan een structurele oplossing voor de lange termijn.

Wat kan ik zelf doen?
Om de gevolgen van droogte te voorkomen, is het belangrijk om zuinig om te gaan met water. Dat kun je doen door:
- Gebruik geen drinkwater om je tuin of balkon te sproeien, maar vang regenwater op in een afgesloten regenton en geef daarmee je planten water.
- Haal de tegels uit je tuin en maak het groen! Zo wordt je tuin koeler in de zomer en kan het water beter in de grond zakken wanneer het veel regent.
- Wees zuinig met water, in én buiten huis.
Wil je meer tips over het vergroenen van je tuin? Kijk op Handboek voor de Watervriendelijke tuin.
Wil je meer tips over water besparen? Kijk op Water besparen (101) tips om minder water te verbruiken)

Actuele waterbeeld
We meten continu de waterstanden in ons gebied. Dat doen we op driehonderd verschillende locaties, meestal bij stuwen en gemalen. Wil je weten hoe hoog (of laag) het water staat? Hoe droog of hoe nat het is? Bekijk het actuele waterbeeld met informatie over neerslag in ons gebied, de oppervlakte- en grondwaterstanden.
De landelijke droogtemonitor geeft een beeld van de droogte situatie in heel Nederland.
Lees de actuele nieuwsberichten over droogte.

Blauwalg, botulisme en dode vissen
Wanneer het warm is, er weinig regen valt en veel water verdampt is de kans op blauwalg en botulisme groter.
Blauwalg in het water herken je doordat er een groen blauwe waas in het water ligt. Van dat water word je ziek, ga er dan ook niet in zwemmen.
Botulisme is met name gevaarlijk voor vissen en watervogels. Het is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt actief in ondiepe wateren waarin de temperatuur boven de twintig graden Celsius uitkomt.
Zie je blauwalg, dode watervogels of dode vissen of in het water? Raak deze niet aan, maar meld het bij het waterschap via: (055) 5 272 911 of melding doen.
Veelgestelde vragen
Weersextremen komen steeds vaker voor. Soms zijn er periodes van langdurige regenval, of er valt in eens een flinke piekbui. Dat kan zorgen voor wateroverlast. Maar het kan ook zijn dat het voor een lange tijd juist niet regent, de temperatuur hoog is en er veel wind staat. Dan is er weinig ‘nieuw’ water, en verdampt het water dat er wel is heel snel. Als dat lang aanhoudt hebben we te maken met droogte.
Wanneer er twee tot drie maanden weinig regen valt, de temperatuur hoger is dan gemiddeld voor de tijd van het jaar én er harde wind is die zorgt voor veel verdamping, dan droogt de bodem snel op.
Bij een onttrekkingsverbod mag je geen water uit oppervlaktewater onttrekken om bijvoorbeeld de tuin of het landgoed te sproeien of landbouwgrond te beregenen. Vaak geld dit voor locaties in ons gebied waar we afhankelijk zijn van regenwater en geen water uit de rivieren kunnen inlaten.
Rijkswaterstaat ‘verdeelt’ het water in de rivieren door Nederland. Wij kunnen dat rivierwater op sommige plekken in laten stromen in ons gebied, waardoor het minder uitdroogt. Hier lees je meer daarover: Verdeling water bij droogte
Bij waterschaarste is er door de overheid een verdringingsreeks opgesteld. Hier kun je lezen wie wanneer voorrang krijgt bij waterschaarste: Verdringingsreeks: rangorde bij waterschaarste | Informatiepunt Leefomgeving