Hoewel de hoogwatergeul bij Veessen niet is ingezet, zien we wel dat maatregelen, die in het kader van Ruimte voor de Rivier de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, werken. Bij veel hogere waterpeilen in de IJssel kan de hoogwatergeul wel worden ingezet. De daling op de Rijn is ingezet en dat is merkbaar op zowel de Nederrijn als de IJssel. De onder water gezette kades langs de Nederrijn en de Hoenwaard worden weer zichtbaar. Dat vraagt om inspectie van deze kades omdat de tegendruk van het water wegvalt. Gelet wordt op zwakke plekken: kleine gaten waar water doorstroomt, grondwater dat onder druk omhoog komt en graverij door bevers.
Binnenwateren
Ook in het werkgebied zijn veel waterpeilen van sloten en kanalen verder gezakt. De grondwaterstanden zijn nog wel erg hoog en de grond zelf is verzadigd met regenwater. Hierdoor kan er nog steeds sprake zijn van wateroverlast of ongemak.
Hoe werkt de hoogwatergeul?
Vanaf een waterstand van 5.65 meter + NAP (gemeten bij de inlaat nabij Veessen) wordt de hoogwatergeul ingezet. Er is dan nog veel meer waterafvoer op de rivieren dan we de afgelopen dagen hebben gezien. Als de geul functioneert, dan geeft dit een peilverlaging in de IJssel. Wanneer de geul wordt ingezet, is bepaald in afspraken met belanghebbenden voor de aanleg ervan. Dit is vastgesteld door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De huidige waterstand blijft ruim onder het niveau waarop de geul wordt ingezet.