Nederrijn en IJssel
Tijdens de kerstdagen blijft het water in de rivier stijgen. Dit vergt extra controles van medewerkers van het waterschap. De waterstand zorgt er voor dat uiterwaarden onderlopen. Het water komt niet zo hoog dat er veel andere bijzondere maatregelen nodig zijn. De hoogwatergeul bij Veessen wordt bijvoorbeeld niet ingezet en de meeste dijken zijn gewoon open voor verkeer. Wel roept het waterschap op om voorzichtig te zijn; om rustig te rijden, niet over de grasmat te rijden en niet op de dijk te parkeren.
Randmeren
In de noordkant van het beheergebied zien we hoge waterstanden omdat het water moeilijker weg stroomt naar de Randmeren en het IJsselmeer. Onder andere de rivier de Eem, de Laak, de Arkervaart hebben allemaal hogere waterstanden dan normaal. Ook hier vindt twee maal daags extra inspectie en monitoring plaats door medewerkers van het waterschap.
Hoge waterpeilen in heel het gebied
Veel beken, sloten en kanalen in het werkgebied hebben hoge of zeer hoge waterpeilen. Dit komt door de vele regen van afgelopen tijd. Op enkele plekken loopt het water over de oevers waardoor landbouwgrond en soms een fietspad of weg overstroomd. In steden en dorpen met oppervlaktewater (zoals sloten en vijvers) kan het ook opvallen dat waterpeilen hoger zijn dan normaal. Er is hier geen risico op overstromen. Wel komen er meldingen van natte kelders door hoge grondwaterstanden. Dit is de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners en zij kunnen de hulp inroepen van de gemeentelijke hulpdiensten
Inzet waterschap
Medewerkers van het waterschap blijven, net als de afgelopen periode, de komende dagen alert. We beantwoorden vragen en meldingen, controleren de dijken en werken in het gebied om gemalen optimaal te laten functioneren. Ook zijn duikers (onderdoorgangen door wegen) met dit weer extra gevoelig voor verstoppingen. Voor de grote watergangen controleren we dit en waar nodig maken we deze vrij. Voor kleinere watergangen doen bewoners en wegbeheerders dit.