Carlo vertelde over zijn rol als heemraad en over het werk van het waterschap. “Wat doet een heemraad eigenlijk precies?” “En weten jullie wat er gebeurt met het water dat jullie door de wc spoelen?” Na de uitgebreide antwoorden van de leerlingen op deze vragen, nam docente Anne Diepenhorst van het IVN Het Groene Wiel het stokje over.
Met een inhoudelijke presentatie, de klimaattafel wateroverlast en een kennisquiz om de opgedane ervaring te meten, hield zij de leerlingen geboeid en betrokken bij water.
De leerlingen stelden veel vragen en hadden ook persoonlijke verhalen over water en overstromingen. Ook waren er scherpe opmerkingen als “zodra we zuinig omgaan met water, hoeven we er ook minder voor te betalen. En “Waarom is een groene parkeerplaats eigenlijk duurder dan een betonnen parkeerplaats? Gras is toch beter en goedkoper?”
De kinderen kwamen erachter dat ze het liefst in de vergroende stad woonden die ze samen hadden gecreëerd met de klimaattafel. Dat hun eigen schoolplein nog wel wat verbetering kon gebruiken, waren ze het ook over eens. “Er liggen na een regenbui echt heel veel grote plassen.”
Aan het eind van de les kregen alle leerlingen een douchecoach mee en gaven ze nog tips en tops voor de les. Een geslaagde middag!
Wat is de klimaatles precies?
De klimaatles past in een breed aanbod van activiteiten die Waterschap Vallei en Veluwe organiseert om de jeugd klimaat bewuster te maken. Het hoofddeel van de les is interactief. Daar gebruiken we de klimaattafel wateroverlast voor. Deze brengt klimaatverandering in de stad tot leven. Welke maatregelen kun je nemen om wateroverlast of hittestress te voorkomen? En hoe maak je leerlingen bewust van hun eigen rol in het klimaat?
De klimaattafel is een nagebouwde woonwijk. Het model maakt duidelijk wat de gevolgen zijn van extreme regenbuien. Door een grote regenbui komt de woonwijk deels onder water te staan en treedt er wateroverlast op. De klimaattafel bevat uitneembare stukken, zoals wegen, parkeerterreinen en tuinen. Zo kun je zelf ervaren wat helpt om wateroverlast te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld extra sloten graven of verharde stukken weg vervangen, zodat het water sneller in de grond kan zakken. Ook bevat de klimaattafel een gemaal, dat kan worden gebruikt om water weg te pompen.
Waarom doen we dit?
Waterschap Vallei en Veluwe wil inwoners bewust maken van de rol van water in hun eigen leefomgeving. Zo helpen we huidige en toekomstige generaties klimaatbewust omgaan met water. Met educatie richten we ons op kennis delen, handelingsperspectief bieden en de zichtbaarheid vergroten, zodat kinderen en jongeren leren over ons water(werk) en ervaren wat de rol van water is. Zo stimuleren we waterbewust gedrag al op jonge leeftijd; een thema dat ook terugkomt in de opgave Waterbewust Gedrag.
Wil je meer weten over educatie bij ons waterschap?
Kijk dan op www.vallei-veluwe.nl/overwaterleren Of neem contact op met Coby Baars.