Uit een recent onderzoek dat Waterschap Vallei en Veluwe liet uitvoeren blijkt dat bevergraverij nog meer dan we al wisten kan leiden tot verzakkingen en gaten door graafgangen in de kanaalkade. Dit leidt tot onvoorspelbare situaties, met mogelijke gevolgen voor de waterveiligheid, de veiligheid van fietsers, wandelaars, omliggende woningen, landbouwgronden en industrieterreinen. Daarom treft het waterschap voorzorgsmaatregelen.
Wat doen wij als waterschap?
Het waterschap staat voor een dubbele opgave: het beschermen van waterveiligheid én het naleven van de wetgeving voor beschermde diersoorten zoals de bever. Daarom zoekt het waterschap naar een duurzame aanpak die beide belangen dient. Het rapport van Arcadis stelt maatregelen voor om schade te beperken, zoals het aanbrengen van beverwerend gaas en het minder steil maken van oevers. Deze maatregelen zijn helaas wel kostbaar. De komende periode bekijkt het waterschap welke lange termijnaanpak de juiste balans treft tussen kosten en baten, en tussen waterveiligheid en natuurbescherming.
Maatregelen op korte termijn
Waterschap Vallei en Veluwe is met de gemeenten Apeldoorn, Epe en Heerde in gesprek over welke maatregelen op de korte termijn genomen kunnen worden. Het aantal inspecties tussen het Apeldoorns Kanaal en de Grift is per direct opgeschaald. Op deze manier ontstaat een frequenter overzicht van de huidige stand van zaken.