Wat houdt de schouw in?
Het waterschap staat voor de uitdaging dat het water wil vasthouden voor droge periodes en tevens wil zorgen voor een goede afvoer van water tijdens natte perioden. De overvloedige regenval sinds het najaar van 2023 heeft het belang van een schone sloot aangetoond: afvoer van teveel water vindt dan veel beter plaats. Een extra reden om op tijd het onderhoud aan de schouwsloot uit te voeren. Het waterschap controleert tijdens de najaarsschouw of:
- De oevers (talud) en waterplanten zijn gemaaid.
- Planten en (drijvend) vuil uit de watergang zijn verwijderd.
- De bodem van de watergang vrij is van planten, (drijvend) vuil en een groot deel van de bagger zodat deze op diepte blijft.
- De in- en uitstroom van duikers of bruggen vrij is van planten, (drijvend) vuil en bagger.
De schouw en de Omgevingswet
In de Omgevingswet is onder andere vastgelegd dat iedere Nederlander zorgdraagt voor alle in het wild levende dieren en planten en hun directe omgeving. Dit noemen we de zorgplicht voor natuur. Het is mogelijk dat een schouwsloot zich bevindt in een gebied waar beschermde dier- en plantensoorten voorkomen. Daarom adviseert het waterschap het onderhoud met zorg uit te voeren. Bekijk op deze pagina of via de QR code hoe een goed en niet goed schoongemaakte sloot eruit ziet.