Kamerlid Olger van Dijk werd ontvangen door een delegatie onder leiding van dijkgraaf Marijn Ornstein en heemraad Bert van Vreeswijk. Ze bezochten onder andere de dijkversterking van de Grebbedijk.
Dijkdenkers
De Grebbedijk, gelegen tussen Wageningen en de Grebbeberg, beschermt 250.000 inwoners tegen het water van de Nederrijn. Waterschap Vallei en Veluwe maakt niet alleen de dijk veiliger, maar kijkt tegelijk naar de herinrichting van het gebied samen met allerlei betrokken partijen, zoals provincies, gemeenten, water- en natuurbeheerders. Bijvoorbeeld op het gebied van recreatie, natuurontwikkeling en ondernemerschap. Een groep ‘dijkdenkers’ denkt regelmatig mee met het projectteam.
Oproep meegroeien Deltafonds
De waterschappen doen bij de lopende kabinetsformatie de oproep aan het nieuwe kabinet om nu extra ruimte en geld te reserveren voor dijkversterkingen om Nederland veilig te houden. Onvoorspelbaarder wordende rivierpeilen en extreem weer vragen om een langetermijnperspectief voor waterveiligheid in Nederland. Anders is veilig wonen en werken in onze laaggelegen delta niet langer vanzelfsprekend. Dat vraagt om investeringen, zowel financieel als in ruimtegebruik. Het is daarom belangrijk dat het Deltafonds meegroeit met de verwachte kostenstijging die het gevolg is van klimaatverandering.
Woningbouw met waterbergend natuurgebied
Tijdens het werkbezoek werd ook aandacht besteed aan een woningbouwproject in Veenendaal Oost, dat aangelegd wordt in combinatie met een waterbergend natuurgebied. De waterschappen pleiten ervoor dat nieuwe woningen en bedrijfsterreinen voorbereid zijn op extreem weer.
Landelijke wetgeving nodig
Marijn Ornstein: “We staan in Nederland voor een enorme woningbouwopgave. Daardoor wordt er op dit moment soms ook gebouwd op plekken die minder geschikt zijn, bijvoorbeeld omdat er wateroverlast kan ontstaan. Om woningbouw op zo’n plek mogelijk te maken, moeten vaak veel extra maatregelen genomen worden. De vraag is of deze maatregelen ook afdoende zullen zijn voor de toekomst, nu de effecten van klimaatverandering heviger en onvoorspelbaarder zijn dan eerder gedacht. Als waterschappen willen we zorgen voor een veilige leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties, en dat heeft gevolgen voor waar en hoe je bouwt. Water en bodem sturend laten zijn in de inrichting van Nederland moet daarom verankerd worden in landelijke wetgeving. Alleen zo krijgen water en bodem de juiste plek in verdeling van de schaarse ruimte in ons land en kunnen we schade door extreem weer zoveel mogelijk voorkomen.”
Werkbezoeken
De Unie van Waterschappen nodigt nieuwe waterwoordvoerders van de politieke partijen in de Tweede Kamer altijd uit voor een werkbezoek. Dit doen ze in het waterschap van de woonplaats van de woordvoerder. De waterschappen ontvangen de waterwoordvoerders graag om hen kennis te laten maken met het waterschapswerk. Ook nemen ze de woordvoerders mee in de grote opgaven van de waterschappen.