Gezamenlijke Bouwtafel
Onder de vlag van de Gelderse Bouwtafel Waterzuinige Wijken werken 45 partners waaronder Waterschap Vallei en Veluwe, gemeenten, ontwikkelaars, woningcorporaties, provincies en drinkwaterbedrijven om waterzuinige woonwijken grootschalig toe te passen. Deze samenwerking is een antwoord op de toenemende vraag naar water door klimaatverandering, bevolkingsgroei en economische ontwikkeling. Het doel is om waterzuinig bouwen als nationale standaard in bouwprojecten te verankeren.
“Water is een belangrijke randvoorwaarde om fijn te kunnen wonen”, vervolgt Van Dijk. “Ook in de gebouwde omgeving hebben we steeds meer te maken met klimaatverandering en weersextremen; het is te nat of te droog. Het goed toepassen van water en groen kan bijvoorbeeld hittestress en wateroverlast voorkomen. En opgevangen regenwater kan prima gebruikt worden om het toilet mee door te spoelen of de tuin te besproeien. Zo kan water bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit én onderdeel zijn van de oplossing.”
Stappenplan waterzuinig bouwen
Dankzij de samenwerking in de Gelderse Bouwtafel zijn nu bouwstenen ontwikkeld voor een schaalbare aanpak, zoals een overzicht van beschikbare technieken, relevante wet- en regelgeving en financiële doorrekening van verschillende technieken. Ook is een praktisch stappenplan ontwikkeld voor iedereen die met waterzuinige wijken aan de slag wil. Dit stappenplan biedt een gestructureerde aanpak voor de implementatie van (drink) waterzuinig bouwen. Vanaf 2025 brengt de Bouwtafel deze resultaten in de praktijk.