Maatschappelijke ontwikkelingen zoals digitalisering, zorgen over klimaat en natuur en koopkracht waren het startpunt voor het opstellen van de agenda. Het algemeen bestuur legt de komende jaren de nadruk op een vijftal thema’s: Schoon water, Genoeg water, Betaalbaar water, Samenleving en water en Bestuurscultuur. Opgaven als klimaatadaptatie en mitigatie, de Kaderrichtlijn Water (KRW (Kaderrichtlijn Water)), stikstofcrisis, en woningbouwopgave krijgen volop aandacht binnen de vastgestelde thema’s. De bestuursagenda is in lijn met de eerder vastgestelde Blauwe Omgevingsvisie (BOVI2050) en het Blauwe Omgevingsprogramma (BOP). Het algemeen bestuur wil hiermee koersvast en betrouwbaar zijn.
Toekomst en jeugd
Een aandachtspunt uit de agenda is de focus op jeugd en de toekomst. Het algemeen bestuur wil explicieter stilstaan bij de langetermijngevolgen van beleid van het waterschap of het ontbreken daarvan. Jeugd is daarbij onmisbaar. Ze willen daarom het jeugdbestuur meer betrekken bij besluitvorming door het algemeen bestuur én het beter faciliteren om de jeugdbestuursagenda uit te voeren. Silas Spieker, jeugdbestuurder van Waterschap Vallei en Veluwe sprak in tijdens de vergadering: ”We vinden het geweldig dat jeugd en dus ook het jeugdbestuur uw aandacht heeft. De stem van de jongeren krijgt niet vanzelfsprekend aandacht binnen het openbaar bestuur in Nederland. Dit terwijl de stem van de toekomst juist zo belangrijk is voor die toekomst. We zien dit dan ook als een uitnodiging om vaker bij beraadslagen betrokken te zijn.”
Kompas
De agenda fungeert de komende jaren (2023-2027) als kompas voor het algemeen bestuur van het waterschap. Het dagelijks bestuur is aan zet om de thema’s zoals benoemd de juiste richting en snelheid te geven. Het algemeen bestuur kan daar waar nodig tussentijds op bijsturen.
Benieuwd naar de bestuursagenda? Lees hem hier.