Zuinig op water
Wist je dat je met eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse leven heel veel kunt bijdragen? Op deze pagina vind je allerlei tips over dingen die je zelf kunt doen. Zo zorgen we samen voor ons water. Doe je mee?

Maak een groene, watervriendelijke tuin
Je tuin is dé plek bij huis waar je veel kan doen om water vast te houden. Hier kan je klein beginnen door (meer) planten in je tuin te zetten of je kan een regenwatervijver aanleggen. Denk ook aan het plaatsen van een regenton, tegels uit je tuin halen om er een planten of een gazon aan te leggen. Geen tuin maar wel een balkon? Geen probleem. Klimplantjes en andere balkonplanten bieden uitkomst.
In het handboek met tuintips vind je nog veel meer tips en handleidingen zodat je meteen aan de slag kan.

Spoel niet zomaar alles door het toilet
Een ezelsbruggetje om te houden wat je door de wc (toilet) mag spoelen: de 3 p's: poep, plas en (wc (toilet)-)papier.
Dat betekent geen vochtige doekjes, tampons, medicijnresten, verf, frituurvet en chemische middelen door de wc (toilet) spoelen. Deze zijn namelijk moeilijk te zuiveren uit het water en zorgen voor verstoppingen.

Maak (samen met je buren) de wijk waterproof
Voorkom wateroverlast in je wijk en ga aan de slag om de wijk waterproof te maken. Tegels eruit halen en vervangen voor planten of gras of plaats allemaal een regenton. Het is van belang dat het water niet het riool instroomt maar de grond in kan zakken. Voor inwonerinitiatieven vanaf zes huishoudens dragen wij graag bij door een subsidieregeling.

Planten of plastic in sloten? Haal ze weg of meld het ons
Het onderhouden van watergangen is noodzakelijk om het waterleven gezond te houden. Als er niets gebeurt slibben sloten dicht door ingevallen blad of een overschot aan waterplanten. Zie je afval of bladeren in het water? Haal ze dan weg of meld het bij ons waterschap.

Voer geen eendjes
Hoe leuk en gezellig het ook is, voer liever geen eenden. Voor zowel de waterkwaliteit als voor de eenden is het niet goed. De voedingstoffen uit het brood lossen op in het water, met blauwalg, kroos en zelfs vissterfte tot gevolg. En de eenden laten voedzamer voedsel liggen.

Doe bewust je aankopen
Je denkt er wellicht niet direct aan, maar ook bij het kopen van schoonmaakproducten, kleding en cosmetica kan je een verschil maken.
Let bij het kopen van schoonmaakproducten eens op de ingrediënten. Zitten hier chemische middelen in? Kies dan liever voor een duurzame alternatieven. Ze werken net zo goed.
In veel kleding en cosmetica zitten microplastics. Deze kleine plasticdeeltjes komen door het wassen uiteindelijk via het afvalwater in rivieren en meren terecht. Voor kleding is het daarom goed om te letten op katoen, linnen, hennep, bamboe of lyocell/tencell. Koop je cosmetica? Koop dan producten zonder polyethyleen.