Wateroverlast
Het regent nog steeds veel en de grond blijft daardoor nat. Deze piek in de waterneerslag (veel en langdurig) is in de laatste dertig jaar niet voorgekomen en zorgt daarom voor meer wateroverlast dan dat we allemaal gewend zijn.
Dit kan betekenen dat je last hebt van grondwater in bijvoorbeeld kruipruimtes en kelders. Inwoners zijn hier zelf verantwoordelijk voor en kunnen de hulp inroepen van de gemeentelijke hulpdiensten. Hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden.
Wat doet het waterschap?
Onze peilbeheerders monitoren en beheren de waterstanden voortdurend en grijpen in waar nodig. Overtollig water voeren we zo snel mogelijk af en we passen de instellingen van stuwen aan om het waterpeil te regelen en wateroverlast te beperken. Hiermee zijn we in het najaar van 2023 al gestart.
Overal in ons gebied geldt dat we inspelen op de lokale situatie en de veranderende weersomstandigheden. Om ervoor te zorgen dat de afvoercapaciteit van watergangen geborgd is, zijn we een maand geleden op verschillende locaties al gestart met maaien. Knelpunten in de waterafvoer, bijvoorbeeld door verstopping van duikers en watergangen, worden zo snel en goed als mogelijk opgelost.
Wat kan ik zelf doen?
Om zoveel mogelijk schade en/of overlast in de kruipruimte of kelder te beperken, adviseren wij:
Kruipruimte
- Pomp geen grondwater weg uit je kruipruimte. Je creëert dan namelijk een stroming, die je in stand houdt. Het water blijft komen en zal tijdens een nieuwe natte periode eerder bij je in de kruipruimte stromen.
- Isoleer je vloer tegen opkomend vocht.
Kelder
- Je kan je kelder wel leegpompen. Het creëren van een stroming is hier niet van toepassing. Let op: zolang het grondwater hoog staat, zal de kelder opnieuw vollopen.
- Wacht tot het grondwater gezakt is en maak de kelder waterdicht.
Overlast, wie doet wat?
Het komt helaas voor dat op sommige plekken in ons gebied de hoge grondwaterstand overlast geeft in en rondom een woning. Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de afvoer van het water in huis en tuin. Ook het waterdicht maken van de woning is iets dat de woningeigenaar zelf moet doen. Bij wateroverlast in de buurt is de gemeente het eerste aanspreekpunt.
Wanneer waterschap?
Voor wateroverlast door een nabijgelegen watergang (bijvoorbeeld sloot of een verstopte duiker) is het waterschap het eerste aanspreekpunt.
Kan het waterschap de grondwaterstand laten zakken?
Nee, dat kunnen wij helaas niet. Wij kunnen werken aan het waterpeil in sloten, beken, meren en andere oppervlaktewateren. Bij wateroverlast vanuit een van die wateren voeren we in overleg water zo snel mogelijk af. Grondwaterpeil is helaas niet op die manier te sturen. Door de vele regenval is de grond verzadigd. Wij kunnen daar op dit moment niks aan doen.
Kan ik grondwater wegpompen uit mijn kruipruimte, tuin of kelder?
Het grondwater dat je wegpompt, vult zich weer aan. Zeker in deze natte tijden. De grondwaterstand staat namelijk hoog. De kruipruimte en de tuin staan in direct contact met het grondwater. Het wegpompen van grondwater in de kruipruimte en in de tuin is een risico, omdat je daardoor een snellere toestroom van het grondwater kan creëren. Wat betreft kruipruimtes en tuinen is het advies om niet te gaan pompen. Voor kelders kan het wat minder kwaad, aangezien die niet in direct contact staan met het grondwater.
Meer vragen en antwoorden
Als je wateroverlast hebt, dan is dat heel vervelend. Wateroverlast kan verschillende oorzaken hebben. Wateroverlast die is ontstaan door bijvoorbeeld (te) hoog grondwater, of door een flinke regenbui, moet je in de meeste gevallen zelf oplossen. Je kunt hierover advies inwinnen bij je gemeente. Wanneer je wateroverlast hebt door een nabijgelegen sloot, beek of meer, dan kun je het waterschap bellen. Wij komen je dan helpen.
Wij kunnen hier als waterschap helaas niks aan doen. Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken van kelders. Kruipruimtes kunnen in veel gevallen niet waterdicht gemaakt worden. Als je last van het hoge grondwaterpeil hebt in je kruipruimtes, is het advies af te wachten tot het grondwaterpeil weer zakt. In gesprek gaan met de buurt en je gemeente voor een lange termijn oplossing is hierbij het beste wat je kunt doen. Wanneer je een ondergelopen kelder of kruipruimte hebt door overloop van bijvoorbeeld een nabijgelegen sloot, dan denken we graag met je mee.
Dat hangt af van de hoeveelheid water en het soort water. Water mag niet zomaar in een watergang geloosd worden. Dit verschilt per geval. Doe de vergunningcheck en neem hierover contact op met ons team Toezicht en Handhaving (vth@vallei-veluwe.nl ).
Geef meldingen door via (055) 5 272 911. Wij pakken je melding zo snel mogelijk op.