Vraag en antwoord Watersparen
De balans tussen onze vraag naar water en het aanbod aan water is niet in evenwicht. Als waterschap doen we al het mogelijke om water vast te houden en te sparen in het hoofdwatersysteem. Dat is echter niet voldoende; water vasthouden in de bodem en de haarvaten van het systeem is dringend noodzakelijk. En daarvoor doen we een beroep op de grondeigenaren en -gebruikers op de flanken van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, als ook de oeverwallen langs de IJssel. Met deze regeling bieden we hun de mogelijkheid om met een tegemoetkoming van 80% van de investeringen (met een maximaal van € 10.000,--) waterbesparende maatregelen te nemen in de kleine watergangen langs hun percelen.
Iedereen binnen het doelgebied kan gebruik maken van de regeling, mits voldaan wordt aan de voorwaarden. Denk aan grondeigenaren, pachters, agrariërs maar ook stichtingen en gemeenten.
Binnen het doelgebied vallen de gemeenten: Amersfoort, Apeldoorn, Baarn, Barneveld, Brummen, Deventer, Ede, Eemnes, Elburg, Emst, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Leusden, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Olst-Wijhe, Putten, Renkum, Renswoude, Scherpenzeel, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Voorst, Woudenberg, Zeist, Zutphen.
Let op: soms gaat het maar om een klein deel van deze gemeente. Raadpleeg daarvoor de doelgebiedskaart.
Om voor subsidie in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:
- De investering waarvoor je subsidie aanvraagt staat op de investeringslijst.
- De investering wordt gerealiseerd in het doelgebied.
- De investeringen vinden plaats in B- en C-watergangen in het landelijk gebied en
- de watergangen zijn in eigendom of in gebruik van de aanvrager of
- de watergangen zijn in eigendom van het waterschap, waarbij de aanvrager aanliggend aan de watergang grond in eigendom of gebruik heeft.
Alleen maatregelen die op de investeringslijst staan komen voor subsidie in aanmerking. Er zijn negen maatregelen/investeringen opgenomen om water vast te houden of te besparen. Deze maatregelen zijn te vinden in de investeringslijst.
De subsidie bedraagt 80% tot een maximum van € 10.000,--. Om eigenaarschap te bevorderen is er gekozen voor een eigen bijdrage van 20%.
Subsidiabel zijn:
- Aan derden (bijvoorbeeld loonbedrijf of aannemer) betaalde materiaal- en arbeidskosten voor de uitvoering van de investering.
- De btw (belasting over toegevoegde waarde) over aan derden verschuldigde projectkosten, voor zover deze niet verrekenbaar of compensabel is voor de aanvrager.
- Als je besluit om het gebruik van de uitgevoerde investering te monitoren, dan kun je voor de kosten die je daarvoor maakt ook subsidie krijgen.
De volgende kosten komen niet voor subsidie in aanmerking:
- Kosten die gemaakt worden voor het opstellen van de aanvraag.
- Kosten die worden gemaakt voordat de aanvraag is ontvangen.
- Verrekenbare of compensabele belastingen, btw (belasting over toegevoegde waarde), heffingen of lasten.
- kosten van rente, bankdiensten, financieringen, gerechtelijke procedures, provinciale leges, boetes en sancties.
- Legeskosten als de aanvraag wordt gedaan door een bestuursorgaan.
- Kosten om te voldoen aan wettelijke verplichtingen of aan gangbare minimumkwaliteitseisen.
- Kosten van reguliere werkzaamheden van de aanvrager.
- Kosten gemaakt na afloop van de in de verleningsbeschikking opgenomen projectperiode met uitzondering van accountantskosten, indien de beschikking tot subsidieverlening hiertoe een verplichting heeft opgenomen.
- Fooien, geschenken, gratificaties en bonussen.
- Kosten voor representatie, personeelsactiviteiten, overboekingen, annuleringen en outplacementtrajecten.
- Niet noodzakelijke of bovenmatige kosten.
Voor deze regeling staat geen einddatum vastgesteld.
Aanmelden voor de regeling kan alleen via het aanvraagformulier.
Nee, je kan (op eigen risico) starten met de uitvoering ná indienen van de aanvraag. Als de aanvraag niet wordt goedgekeurd ontvang je geen subsidie.
De subsidieontvanger is verplicht binnen zes maanden na subsidieverlening met de uitvoering van de gesubsidieerde investeringen te starten.
Een aanvraag kan op verschillende gronden worden geweigerd, maar hou in ieder geval rekening met de volgende weigeringsgronden:
- Als je voor de investering al subsidie ten laste van het waterschap heeft ontvangen.
- Als de investering al in uitvoering is voordat de aanvraag is ingediend.
- Als de investering in strijd is met wet- of regelgeving of met onderdelen van het waterschapsbeleid.
- Als de investering voortvloeit uit een bestaande wettelijke verplichting;
- als voor de investering, indien noodzakelijk, geen vergunning verleend wordt.
- Als de effectiviteit van een op een locatie voorgestelde investering naar het oordeel van het waterschap onvoldoende is, of een voorgestelde investering nadelige omgevingseffecten heeft.
- Als de investering waarvoor de subsidie is aangevraagd, niet voldoet aan de voorwaarden behorende bij de investering, zoals die zijn opgenomen in bijlage 1 van de regeling.
Uitbetaling van het subsidiebedrag vindt plaats binnen zes weken na vaststelling van de subsidie, onder verrekening van eventueel reeds verleende voorschotten.
Het is mogelijk om een voorschot te ontvangen op de verleende subsidie. Het voorschot bedraagt ten hoogste 80% van de maximaal verleende subsidie. Uitbetaling van het voorschot vindt plaats binnen tien weken na het verzoek daartoe. Als je een voorschot wilt ontvangen kan je dat aangeven op het aanvraagformulier.
Neem met vragen contact op met ons Klant Contact Centrum via telefoonnummer (055) 5 272 600.