Regionale Energie Strategie
Waterschap Vallei en Veluwe is betrokken bij verschillende Regionale Energie Strategieën (RES). De RES (Regionale Energie Strategie) is een manier om samen te werken aan de energietransitie. De RES (Regionale Energie Strategie) is ook een document waarin elke energieregio zijn eigen keuzes maakt en beschrijft.
Wat is de RES
De RES (Regionale Energie Strategie) komt voort uit het Nederlandse Klimaatakkoord, dat als doel heeft om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Dit gebeurt onder andere door het opwekken van duurzame energie door zon en wind, in totaal 35 TerraWatthour (TWh) in Nederland in 2030. Om bij te dragen, stellen de 30 regio’s elk een Regionale Energiestrategie op, waarin de mogelijkheden voor opwekking van duurzame elektriciteit en warmte in hun regio worden onderzocht. Daar komt per regio een 'bod' uit voort, dus het aantal TerraWatthour dat een regio bij kan dagen.
Samenwerking
De energietransitie houdt niet op bij de gemeentegrens. Daarom werken overheden (gemeenten, provincies en waterschappen), inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders en maatschappelijke organisaties in 30 regio's samen aan een Regionale Energiestrategie. Op 1 juli 2023 zijn de voortgangsrapportages aangeboden aan het Nationaal Programma RES. Hieruit blijkt dat de regio's op koers liggen. Er zijn per regio uitdagingen en kansen.
Waterschap Vallei en Veluwe werkt mee aan
RES (Regionale Energie Strategie) Regio Amersfoort
met daarin de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg, de provincie Utrecht en Stedin en ons waterschap.
RES (Regionale Energie Strategie) Cleantechregio (De nieuwe naam is Regio Stedendriehoek, de website van de RES-Regio Stedendriehoek is echter nog de Cleantechregio).
met daarin de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, de provincie Gelderland, ons waterschap, Waterschap Rijn & IJssel en netbeheerder Liander.
RES (Regionale Energie Strategie) Noord-Veluwe
met daarin de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek, Putten, de provincie Gelderland, ons waterschap, netbeheerder Liander, de verenigde Noord-Veluwse woningcorporaties, de verenigde Noord-Veluwse energiecoöperaties, Natuur en Milieu Gelderland en VNO-NCW. (Verbond van Nederlandse Ondernemingen-Nederlands Christelijk Werkgeversverbond)
RES (Regionale Energie Strategie) Regio Foodvalley
met daarin de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen, de provincies Gelderland en Utrecht en ons waterschap.
Daarnaast zijn we voor een klein deel betrokken bij
Planning
In juli 2021 zijn de Regionale Energie Strategieën 1.0 (RES 1.0) aangeboden aan het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie (NP-RES). Hierin staat het aanbod ten aanzien van elektriciteit en een Regionale Structuur Warmte. In juli 2023 zijn de voortgangsrapportages aangeboden aan de NP-RES. Omdat iedere RES een eigen problematiek heeft zal iedere RES afzonderlijk een planning maken voor het opstellen van de RES 2.0. Deze (herziene) RES wordt vastgesteld door Gemeenteraden, Provinciale Staten en de Algemeen Besturen van de waterschappen.
Heb je vragen over dit thema? Neem dan contact op met ons.
Annelies van der Ham
regisseur RES
avanderham@vallei-veluwe.nl
Yvonne Vlek
beleidsadviseur communicatie
yvlek@vallei-veluwe.nl