Maaien door het waterschap
Twee belangrijke taken van het waterschap zijn: zorgen voor veilige dijken en een goede aan- en afvoer van water in watergangen (sloten, beken en kanalen). Maaien is hiervoor een vereiste. Door op het juiste moment de dijken te maaien krijg je een goed doorwortelde grasmat welke zorgt voor een veilige dijk. Het maaien van watergangen is noodzakelijk om de aan- en afvoer van water, en daarmee ook de waterkwaliteit, te garanderen.
Maaien van watergangen
Voor goed waterbeheer is het van groot belang dat de bodem en de oevers van watergangen goed gemaaid worden, zodat na regenval overtollig water goed afgevoerd wordt en het waterschap in droge perioden water kan aanvoeren. Ook in droge periodes maait het waterschap. Hevige buien kunnen immers zomaar ergens vallen en tot wateroverlast leiden als watergangen dichtgegroeid zijn. Bovendien is bij warmte een goede doorstroming van het water nodig voor de waterkwaliteit. Hiermee voorkomen we dat er blauwalg of botulisme in het water ontstaat.
2.300 kilometer watergangen maaien
Elk water in ons gebied heeft een andere status. Deze status (A, B of C) hangt af van de hoeveelheid water die de watergang afvoert. De belangrijkste wateren en de dijken (A) onderhoudt het waterschap. In ons gebied onderhouden wij 2.300 kilometer watergang. Deze watergangen worden in de periode juni tot en met november gemaaid. Afhankelijk van het weer soms eerder of later. De meeste watergangen worden twee keer per jaar gemaaid. Voor de overige wateren (B of C) geldt dat de eigenaren van de aangrenzende grond verantwoordelijk zijn voor het onderhoud.
Maaien van dijken
De afgelopen jaren hebben we als waterschap ingezet op het versterken van de dijken door te zorgen voor een goed doorwortelde grasmat. Nu de meeste dijkenbekleding hieraan voldoet, gaan we kijken naar hoe en waar we de dijkbekleding kunnen verrijken met bloemdragende kruiden en grassen om een nog grotere bijdrage te kunnen leveren aan flora en fauna. Een goede biodiversiteit is van groot belang voor ons gebied, maar veiligheid en stabiliteit van de dijk staat natuurlijk voorop.
Bloemdragend kruiden- en grassenmengsel
De Eemdijken, de Grebbeliniedijk en de oude Zeedijken langs de randmeren zijn na een verbetertraject ingezaaid met een bloemdragend kruiden- en grassenmengsel om in de toekomst een bloemrijke dijk te krijgen. De grasmat op deze dijken is nog steeds in ontwikkeling. Maaien is nodig om die grasmat sterk en gesloten te krijgen, zodat de dijk beschermd is tegen golven en stroming. Dit kan wel drie tot zes jaar duren. Helaas verdwijnen met het maaien eerst de bloemen. Als het gras straks goed geworteld is, wordt er minder vaak gemaaid en krijgen die kruidachtige bloemensoorten meer kans. We zijn dus steeds op zoek naar een maaibeleid dat zorgt voor een veilige én bloemrijke dijk. Lees meer over De multifunctionele, veilige en bloemenrijke dijk. Verwijzen stuk hierover onder veilige dijken
Het waterschap houdt rekening met beschermde soorten
Bij het maaien van watergangen en dijken wordt ook rekening gehouden met beschermde soorten.
Hierbij werken wij volgens de gedragscode voor waterschappen die volgt uit de flora- en faunawet. De maaimethoden worden aangepast aan aanwezige beschermde soorten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we in de grote watergangen de waterbodem gedeeltelijk maaien en taluds niet, of later of om de beurt. In de kleine watergangen is er vaak geen ruimte om delen van de begroeiing te laten staan en dan maaien we deze helemaal.
Maaisel dijken en watergangen duurzaam en circulair
Het maaisel van de dijken en watergangen levert het waterschap aan boeren - die het gebruiken als veevoer of als bodemverbeteraar - of de papierindustrie die er papier van maakt. Zo dragen we bij aan een circulaire economie.