Waterwandelingen met het waterschap
Op Wereldwaterdag in maart en tijdens de Week van Ons Water in mei en oktober namen wij inwoners mee het werkgebied in. Een mooie gelegenheid om eens op pad te gaan met een waterschapper. ‘Ons Water’ is een samenwerkingsverband van waterschappen, waterbedrijven, watermusea, Rijkswaterstaat, provincies, gemeentes, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Unie van Waterschappen, Vewin, VNG (Vereniging Nederlands Gemeenten) en IPO (Interprovinciaal Overleg).
Voorsterbeek op Wereld Waterdag – maart 2023
Collega Hilde vertelde tijdens de waterwandeling enthousiast over de beek en zijn omgeving, het project en haar werk. Bij de Voorsterbeek zijn natuurvriendelijke oevers en retentiegebieden aangelegd. Eén van de deelnemers was student bij Van Hall Larenstein. Hoe zit dat met een hoge en lage waterstand? Hoe werk je samen binnen dit project? Hij scheef volop mee met Hilde's verhaal. Met wat studiepunten en een dosis waterschapskennis op zak, ging hij enthousiast weer naar huis.
Harderwijk Cresentpark - mei 2023
Tijdens de zonnige wandeling legde collega Christian uit hoe water een plek heeft in de woonwijk. Hoe zorg je ervoor dat je extremere weersomstandigheden met hevige neerslag, maar ook langere perioden van droogte, kunt opvangen?
Wandelaar: Ik woon nu twee jaar in deze wijk. Zo leuk om een keer meer te horen over hoe water een plek heeft in mijn woonwijk!
Lampenbroek - mei 2023
De natuur in het Lampenbroek is verdroogd. Hierdoor staat steeds minder water in de beken en neemt de afwisseling in bloemen, planten en dieren verder af. Ook valt in korte tijd meer regen en periodes van droogte duren langer. Tijdens de wandeling hoorde deelnemers meer over hoe we inspelen op deze veranderingen en hoe we het gebied opnieuw inrichten.
Wandelaar: Complimenten over hoe jullie omgaan met de verschillende belangen die jullie tegenkomen in een project zoals Lampenbroek. Nooit geweten dat er zoveel bij komt kijken.
Hoogwatergeul - mei 2023
Op excursie naar de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld! De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is aangelegd om bij extreem hoogwater de waterstand in de IJssel te verlagen. Collega’s Arjan en Robbert vertelden over de aanleg, functie en werking van de geul.
Wandelaar: Jullie zijn zo gepassioneerd met je werk bezig. Dat enthousiasme spat er vanaf!
Wenumse veld - oktober 2023
Bij het Wenumse Veld vertelde Marcel over de aanleg van de ecologische verbindingszone. Waarom leg je die aan? En wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe combineer je kansen? De omgevingsmanager van het naastliggende zonnepark Statkraft, wandelde mee en beantwoordde de vragen van inwoners over het zonnepark.
Wandelaar: Elk jaar ontvang ik de belastingaanslag. Ik wil graag weten wat jullie doen. Hier wandel ik veel. Het uitgevoerde werk volgde ik op de voet. En nu hoor ik de uitleg erbij, dat vind ik interessant.
Bunschoten-Spakenburg - oktober 2023
Collega Peter nam wandelaars mee langs de driehonderd meter lange flexibele waterkering in Bunschoten-Spakenburg en vertelde over de aanleg, werking en samenwerking met partners. De wandeling eindigde met een bezoek aan Museum Spakenburg waar ‘s werelds kleinste variant van de flexibele waterkering te zien is.
Wandelaar: Ik heb mijn kleinzoon meegenomen naar deze wandeling. We wonen dichtbij en hij wist al veel, maar vandaag leerden we weer nieuwe dingen. Ook leuk om de kleine waterkering in het museum in actie te zien. De beelden van de test van de waterkering in september waren een mooie toevoeging.
Bruinenburgersluis - oktober 2023
De historische sluis ligt in de Grebbelinie op de grens van Woudenberg en Leusden en wordt in 2023 gerestaureerd. Tijdens de wandeling hoorden deelnemers meer over de werkzaamheden en hoe het cultuurhistorisch rijksmonument in oude staat wordt hersteld. Ook de historie van de Grebbelinie kwam aan bod.
Wandelaar: Ik vind het geweldig dat we voorafgaand deze werkzaamheden meegenomen werden in het proces en dat we nu de locatie, mét uitleg, in het echt kunnen zien!