Hoge waterstanden januari 2025
Door regenval in Duitsland en smeltwater uit de Alpen is op 13 januari bij Lobith de piek van de waterstand bereikt van 13.53 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil). Deze verhoogde waterstand leidt in de IJssel en de Rijn de komende dagen tot een kleine en relatief korte hoogwaterpiek. Om die reden inspecteert het waterschap dagelijks de dijken langs de IJssel en Nederrijn om risico’s op overstroming te beperken. Na 14 januari zet de daling in. Naar verwachting zal de waterstand in de nacht van vrijdag 17 naar zaterdag 18 januari dalen tot onder de 11 m +NAP.
IJssel
Op en langs de IJssel is het effect van de hoge waterstand bij Lobith ongeveer 48 uur later merkbaar. Voor de Hoenwaard bij Hattem is extra aandacht. In 2021 brak daar de kade (de zomerdijk) door. De afgelopen jaren zijn maatregelen genomen waardoor de kade nu minder kwetsbaar is dan voorheen. Tussen Veessen en Wapenveld is de hoogwatergeul aangelegd om bij extreem hoogwater de waterstand in de IJssel te verlagen. Het is met de huidige waterstanden en verwachtingen op dit moment niet nodig de inlaat van de hoogwatergeul hiervoor klaar te maken.
Nederrijn
Op de Nederrijn is het effect van het hoge water bij Lobith 24 uur later merkbaar. Ook hier controleren we continu de dijken, monitoren de waterstanden en de waterafvoer en houden de verwachte neerslag in de gaten. Bij Doorwerth is een klein deel van de zomerdijk ingepakt met doek dat met krammen is vastgemaakt om de dijk te beschermen. De grasmat was hier nog niet op volle sterkte. Een stevige grasmat is een belangrijke beschermlaag voor dijken. Het doek neemt tijdelijk de functie van de grasmat over.
Veelgestelde vragen en antwoorden
Nieuwsberichten
Met 13.53 meter +NAP de hoogste waterstand bereikt
Bij Lobith waterstand verwacht 13.20 meter boven NAP
In ons werkgebied is 30 tot 40 millimeter regen gevallen
Wateroverlast
In de periode van maandag 6 januari tot en met maandag 13 januari viel zo’n 40 – 70mm regen. De bodem is nog flink verzadigd door de vele neerslag van het afgelopen jaar; bij een bui ontstaan snel plassen. De regen die valt voeren we zoveel mogelijk af. Maar het grondwater heeft nog onvoldoende tijd gehad om te dalen, waardoor de overlast in delen van ons gebied helaas nog aanblijft.
Wij doen, samen met gemeenten, wat mogelijk is om overlast te voorkomen en te verhelpen. Tips voor inwoners: Kijk op: www.vallei-veluwe.nl/wateroverlast.